Članak

BIRN BiH objavljuje podatke o nabavkama medicinske opreme

20. Aprila 2020.13:13
Za nešto više od mjesec dana od proglašenja pandemije koronavirusa u BiH, javne zdravstvene ustanove širom države pokrenule su više od 100 postupaka javnih nabavki za kupovinu sredstava i opreme za borbu protiv koronavirusa, zabilježila je Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), koja prati nabavke i njihove zloupotrebe.

BIRN BiH objavljuje tabelarne podatke o nabavkama medicinske opreme u BiH, koji će se redovno osvježavati. Izvor podataka su Portal javnih nabavki i internet stranice kliničkih centara i bolnica, ministarstava zdravstva i zavoda za javno zdravstvo te vlada na raznim nivoima u BiH.

Podacima se može pristupiti na ovom linku.

Nakon što je izvršena izmjena plana nabavki Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu (UKCS), predviđena je nabavka dodatnih respiratora te je s firmom “Cubicus” potpisan ugovor za nabavku 40 respiratora.

Za ovu nabavku izdvojeno je više od tri miliona maraka, a nadoknada izdvojenih sredstava planirana je od Vlade Federacije BiH.

Ugovor nije realiziran budući da su iz firme “Cubicus” krajem marta obavijestili UKCS o potrebi za raskidanjem ugovora.

Kako su naveli u dopisu, zbog svakodnevnih izmjena zbog situacije nastale proglašenjem pandemije koronavirusa od Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), nisu bili u mogućnosti izvršiti nabavku respiratora za ventilaciju odraslih.

“Zatvaranje granica, aerodroma, teški protok robe i svakodnevna ograničenja su dovela do nemogućnosti ispunjenja preuzete obaveze, te vas obavještavam da ću sutra izvršiti povrat 100 posto uplaćenog avansa u iznosu od 3.065.400 KM”, navedeno je dopisu firme “Cubicus”.

Tokom prethodnih mjesec dana, Institut za javno zdravstvo Republike Srpske (RS) potpisao je ugovor s firmom “AKO MED” Banja Luka u vrijednosti od gotovo 2,5 miliona maraka.

Osim toga, Institut je s firmom “Medicom” Bijeljina potpisao ugovor u vrijednosti većoj od milion maraka za nabavku osam mobilnih RTG aparata.

Ove nabavke obavljene su pregovaračkim postupcima nakon što je Agencija za javne nabavke izdala saopćenje kojim se ukazalo kako nije potrebno mijenjati postojeći Zakon o javnim nabavkama, po kojem postoji mogućnost ovih nabavki. Iz Agencije su tada napomenuli da se ovi principi ne odnose na redovne nabavke.

Agencija je to učinila nakon što je Vijeće ministara BiH proglasilo stanje nesreće na teritoriji BiH.

Kako su tada pojasnili iz Agencije, ovakav način rada je moguć kada se radi o zdravlju i spašavanju života i time je opravdano primijeniti izuzeće od primjene zakona, oslanjajući se na javni interes.

Nakon ovog priopćenja, iz Agencije su više puta upozoravali kako se proces nabavke zloupotrebljava.

Agencija za javne nabavke je u saopćenju od 17. aprila navela kako su u proteklih mjesec dana primijećene zloupotrebe priopćenja koje se odnosilo na tumačenje Zakona o javnim nabavkama za korištenje pregovaračkog postupka bez objave obavijesti.

“Primijećeno je da neka ugovorna tijela, zloupotrebljavajući novonastalu situaciju, koriste pregovaračke postupke bez objave obavijesti o nabavi zbog razloga krajnje hitnosti i izuzeća od primjene Zakona zbog posebnih mjera sigurnosti za nabave koje se nikako ne mogu dovesti u izravnu svezu s mjerama neophodnim za sprečavanje širenja i ublažavanje posljedica koronavirusa”, stoji u saopćenju.

Zbog toga, kako se navodi u saopćenju, Agencija provodi pojačano praćenje javnih nabavki, te održava redovne sastanke s tužilačkim tijelima svih nivoa u BiH zbog otkrivanja zloupotreba i kršenja Zakona o javnim nabavkama i njihovog pravosudnog procesuiranja.

Na sastanku amabasadora Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH Erica Nelsona s tužiocima i predstavnikom Agencije za javne nabavke istaknuto je kako će se posebna pažnja obratiti na zloupotrebe budžeta tokom nabavki koje su u vezi s kupovinom medicinske opreme i drugih stvari potrebnih u vremenu pandemije.

Na sastanku je rečeno da je primijećeno kako pojedine institucije koriste stanje pandemije da po hitnoj proceduri nabave sredstva i opremu za koju iz Agencije sumnjaju da se ne radi o nabavkama koje bi trebale ići po hitnoj proceduri. Dokumentaciju o ovakvim ponudama oni će proslijediti nadležnim tužilaštvima.

Pored zdravstvenih ustanova, u procesima javnih nabavki za sprečavanje i ublažavanje posljedica koronavirusa uključene su i druge institucije, općine i gradovi, Civilna zaštita te brojna ministarstva.

BIRN BiH je tokom praćenja javnih nabavki pisao o firmi “Fenix AS” u vlasništvu Fadila Smajića, gradskog vijećnika u Srebreniku, kojoj je povjerena izgradnja izolatorija u ovom gradu.

Ta firma je ranije ove godine dobila i tender za izgradnju rezervoara za vodu u jednoj od mjesnih zajednica, pri čemu su stručnjaci kazali da firme izabranih zvaničnika ne bi trebale učestvovati na tenderima institucija koje oni predstavljaju.

Nakon objavljivanja teksta, Agencija za javne nabavke formirala je predmet u vezi s izgradnjom izolatorija u Srebreniku, te tražila da se Gradska uprava Srebrenik očituje o ovome i dostavi svu potrebnu dokumentaciju.

Nermina Kuloglija