Članak

Džananović i Gadžo: Pomoć optuženog

6. Marta 2020.14:41
Svjedoci Odbrane Edina Gadže, optuženog za zločine počinjene u Sarajevu, rekli su kako nisu čuli ni vidjeli da je optuženi nekog zlostavljao, ali da imaju saznanja da je on bio maltretiran.

Senad Kuburović, Goran Starčević, Senad Musić i Toni Beriša su ispričali da ih je rat zatekao u naselju Alipašino Polje, te da je Juka Prazina osnovao jedinicu. U “B” fazi ovog naselja, kako su istakli, vođa jedinice bio je Samir Kahvedžić zvani Kruško.

Kuburović je naglasio da je optuženi Gadžo zvani Kimun više radio u pozadini jedinice, te da je bio vozač.

“On je dovlačio hranu, vozio borce na liniju. Bio je vozač i imao je srce za to. Trebalo je prolaziti te ulice gdje je pucao snajper”, kazao je Kuburović.

Preostali svjedoci također su potvrdili da je Gadžo bio vozač, a Beriša je istakao da je njega lično vozio u kombiju.

Kuburović i Starčević su rekli da optuženi nikom nije bio nadređen, a Musić i Beriša da nisu čuli da izdaje naredbe.

Svjedok Starčević je naglasio kako mu je optuženi tokom rata pomogao u nekoliko navrata, kao i njegovoj porodici. On je istakao da mu je Gadžo pomogao kada ga je jedne prilike maltretirao Kruško.

“Kimun je založio sebe i rekao: ‘Nemoj njega da diraš’… Zaštitio nas je od Kruške, zamolio ga da nas ne dira”, kazao je svjedok, dodavši kako je optuženi jedne prilike zamolio osobe koje su htjele odvesti svjedokovog oca da ga ne vode.

Svjedoci Gadžine Odbrane su naveli kako nemaju saznanja, niti su vidjeli da je on nekoga privodio, kao ni da je maltretirao i tukao ljude.

Starčević, Musić i Beriša su potvrdili da je Kruško maltretirao optuženog Gadžu.

“Možda je u dva ili tri navrata imao od komandanta Kruške neku galamu i bio je šamar”, naveo je Musić, dok je Beriša naglasio da je čuo kako je Kruško maltretirao optuženog, ali da nije bio prisutan.

Optuženi Gadžo je pitao Kuburovića, Musića i Berišu da li je iko od boraca mogao uraditi išta bez Kruškinog odobrenja i naređenja, na šta su oni odgovorili da nije.

“Dobro bi bio prebijen da uradi nešto bez odobrenja”, istakao je Musić.

Starčević je izjavio da su Juka i Kruško odlučivali o svemu.

“Ako je neko radio nešto bez njihove dozvole, bio bi ubijen. Meni je Kruško stavio pušku na glavu jer nisam htio nešto da uradim. On je baš bio vladar svega”, rekao je Starčević odgovarajući na pitanja Odbrane prvooptuženog Senada Džananovića.

Za zatvaranje, nečovječna postupanja i ubistva civila u sarajevskom naselju Alipašino Polje, Tužilaštvo BiH tereti Edina Gadžu zvanog Kimun i Senada Džananovića zvanog Glavoguz. Oni su optuženi kao bivši pripadnici Teritorijalne odbrane (TO) “Stela” i specijalnih jedinica Armije Bosne i Hercegovine (ABiH).

Tužilaštvo je u unakrsnom ispitivanju, između ostalog, upitalo svjedoke o privođenju osoba na Alipašinom Polju. Kuburović je naveo da su osobe kod kojih je pronađeno naoružanje bile privođene na informativni razgovor, te da su o puštanju privedenih odlučivali isključivo Kruško i Juka.

Starčević je kazao da mu nije poznato postojanje zatvora u podrumu kod “malog ‘Konzuma’”, dok je Musić naveo kako mu je poznato da su tu bili zatvoreni muškarci i žene.

Suđenje će se nastaviti 17. marta.

 

Lamija Grebo