Članak

Pantić i ostali: Pucanj u sina

13. Februara 2020.11:37
Na suđenju za zločine počinjene u selu Zaklopača (opština Milići), Tužilaštvo BiH pročitalo je iskaze dva svjedoka koji su govorili o stradanju članova svojih porodica i drugih mještana.

Mevla Avdić je u iskazu iz 2008. navela da je bila u svojoj kući u Zaklopači kada je počelo pucati sa svih strana. Rekla je da su trojica naoružanih vojnika došla do njene kuće.

Svjedokinja je tada kazala da je vidjela kako njen muž leži i ne miče se, te kako jedan vojnik puca u njenog sina Mustafu. Ona je dodala da je izletjela da vidi da li joj je sin živ, ali da joj je jedan vojnik rekao da se vrati u kuću.

Avdić je navela da je vidjela i ubistvo grupe mještana. Kako je izjavila, sa nekolicinom mještana se sakrila i treći dan su ih otkrili Srbi kada su došli da ukopaju mrtve. Kazala je da su autobusima otišli prema Vlasenici, a potom dalje.

Za učešće u ubistvima najmanje 57 bošnjačkih civila počinjenim u Zaklopači 16. maja 1992. godine, optuženi su Radomir Pantić, Branko Jolović, Milomir Milošević, Nenad Vukotić i Nikola Lošić.

Prema optužnici, Pantić je bio komandir Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Milićima, Milošević pripadnik policije, a Jolović, Vukotić i Lošić pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS).

Na ovom ročištu pročitan je i iskaz Naze Hamidović, koja je ispričala kako su 16. maja pored njene kuće prošla tri vozila, od kojih jedno policijsko. Rekla je da je otišla do štale da pusti ovce, nakon čega je primijetila veći broj vozila.

Svjedokinja je navela da je shvatila da će se dogoditi neko “zlo” i probudila je supruga Senahida, a sa jednim od sinova otišla je u šumu. Kada je prestala pucnjava, kako je izjavila, vratila se u selo i saznala da joj je muž ubijen. Kazala je da je vidjela tijela ubijenih i ranjenih.

Hamidović je ispričala da su preživjeli otišli prema Vlasenici, gdje je njen sin Edin bio zatvoren. Rekla je da su ostaci njenog supruga identifikovani, a da za sina ništa ne zna.

Ove dvije svjedokinje su, kao i svjedok Abdulah Hodžić, bili pozvani da svjedoče u današnjem nastavku suđenja, ali im pozivi nisu uručeni. Predsjedavajuća Sudskog vijeća Mira Smajlović je kazala da su svjedoci u kontaktu sa Sudom rekli da su bolesni, s tim da svjedokinja Hamidović nije željela da dostavi medicinsku dokumentaciju.

Odbrane su se složile da se bez obavljanja daljih procedura pročitaju iskazi dvije svjedokinje.

Tužilaštvo je uložilo određenu sudskomedicinsku dokumentaciju, koju je propustilo da priloži uz nalaz vještaka.

Nastavak suđenja je 27. februara, kada bi trebalo da svjedoče dva svjedoka video-vezom iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Marija Taušan