Članak

Pantić i ostali: Među ekshumiranim i identifikovanim je 11 maloljetnika

16. Januara 2020.13:21
Na suđenju za zločine počinjene u selu Zaklopača (opština Milići), vještak sudske medicine iznio je nalaz o ekshumaciji i identifikaciji više od 50 lica.

Vještak Vedo Tuco kazao je da su na većini posmrtnih ostataka konstatovane strijelne povrede.

Među identifikovanim je 11 maloljetnika, od četiri do 18 godina. Na ročištu je priložena dokumentacija za djevojčicu Anesu Hodžić, koja je identifikovana nakon sačinjavanja nalaza.

Identifikovani su ostaci 34 muškarca, od kojih je najstariji imao 70 godina, te devet žena, od kojih je najstarija takođe imala 70 godina.

Preostalo je da se identifikuje još šest lica sa spiska iz naredbe Tužilaštva BiH.

Tuco je rekao da su posmrtni ostaci ekshumirani iz sekundarne masovne grobnice “Zlatanova krečana” 2004. godine na području Milića. Naveo je da su među njima bili i ostaci cijelih porodica.

Vještak je dodao da su u primarnoj grobnici 1998. pronađene kosti osam lica, čiji su ostaci pronađeni i u sekundarnoj grobnici.

Tuco je zaključio da su tijela iz primarne grobnice izmještana mašinama, bez reda, što je dovelo do uništavanja ostataka i otežalo sudskomedicinsku obradu.

On je pojasnio da se u dokumentaciji kao vrijeme smrti navodi 16. maj 1992. godine, na osnovu informacija koje su dali srodnici.

Za učešće u ubistvima najmanje 57 bošnjačkih civila u Zaklopači 16. maja 1992. godine, optuženi su Radomir Pantić, Branko Jolović, Milomir Milošević, Nenad Vukotić i Nikola Lošić.

Prema optužnici, Pantić je bio komandir Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Milićima, Milošević pripadnik policije, a Jolović, Vukotić i Lošić pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS).

Nastavak suđenja je 23. januara.

Marija Taušan