Članak

Tokom prve polovine godine u Prnjavoru sterilisano više od 200 uličnih pasa

16. Septembra 2019.19:03
Više od 200 uličnih pasa sterilizovano je u Prnjavoru u prvih šest mjeseci 2019. godine, kažu iz udruženja građana “Koliba” uz čiju pomoć se provodi projekat sterilizacije pasa u ovoj opštini.

Prema podacima ovog udruženja 282 psa su sterilizovana u prvih pola godine od kojih je 203 ulična i 79 vlasničnih pasa. U toku prošle godine je sterilizovan 371 pas kroz projekat koji će trajati do 2021. godine i kojeg udruženje “Koliba” provodi u saradnji sa Opštinom Prnjavor i uz podršku Fondacije Dogs Trust.

Predsjednica udruženja „Koliba“ Slađana Grbić kaže kako je humano rješavanje ovog problema važno.

„Smatramo da psima nije mjesto na ulici, te da nam je zajednički cilj, da u konačnici psi više ne žive na ulicima“, kaže Grbićeva.

Ona kaže da je njihov cilj da podrže da se uz neophodno djelovanje na pojavu, u skladu sa Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja djeluje i na uzrok problema, te na taj način osigura održivost ovog humanog rješenja.

Suzana Švraka, načelnica Odjeljenja za inspekcijske poslove Opštine Prnjavor kaže kako problem uličnih pasa u Prnjavoru postoji duži niz godina ali da probleme stvaraju i psi neodgovornih vlasnika.

„Od strane Policijske stanice Prnjavor i iz Doma zdravlja Prnjavor, često su na adresu Inspekcije stizale prijave o napadima na ljude, odnosno o ugrizima pasa. Isto tako i napadi pasa na ovce, kokoške…“, kaže Švraka i objašnjava da je projekat pokrenut najprije zbog zaraznih bolesti i jer su ulični i vlasnički psi bez nadzora napadali stoku.

Stanovnici Prnjavora najčešće nisu raspoloženi za razgovor sa novinarima o ovoj temi. Za jednu od građana koja je pristala na nezvanični razgovor, sterilizacija uličnih pasa je važna zbog zdravlja pasa a time i ljudi. Tako okruženje u kojem živimo može biti sigurnije.

Drugi sagovornik koji je pod istim uslovima pristao na razgovor kaže kako mu psi smetaju ali da ih ugradu ima manje nego ranije ali da se u okolini grada pojavljuje sve više njih.

Švraka objašnjava da najviše pasa boravi u seoskim područjima gdje je manji broj stanovnika nego u gradu i da je najviše uličnih pasa u blizini škola „jer ih školska djeca hrane“. Zbog toga se u Prnjavoru od septembra 2018. godine provodi edukacije školske djece o sigurnosti u kontaktu sa psom i u blizini psa te odgovornom vlasništvu, kaže Švraka.

„Djeca se uče da budu što bezbjednija a kada odrastu da budu odgovorna kako se problem više ne bi ponovio“, kažeŠvraka.

Kroz drugi projekat u saradnji sa Higijeničarskim servisom „Java“ o „zbrinjavanju i neškodljivom odstranjivanju pasa lutalica“ značajno je smanjen broj uličnih pasa pa Opština svake godine izdvaja manje novca za rješavanje ovog problema. Budžet za ove svrhe smanjen je sa 40.000 na 15.000 KM, kaže Švraka.

Uz besplatnu sterilizaciju udruženje „Koliba“ besplatno mikročipuje, čisti od parazita, vakciniše protiv bjesnila te stavlja ušne markice. Udruženje unosi i podatke o uličnim psima u bazu podataka koja će poslužiti za Registar pasa Opštine Prnjavor.

U elektronskom registru vlasničkih i uličnih pasa zabilježeno je više od 600 pasa u Prnjavoru.

(Autor: Milica Jovljević)

US ambasada

 

“Objavljivanje ovog teksta je finansirano grantom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (Department of State).  Mišljenja, nalazi i zaključci koji su ovdje navedeni pripadaju autorima i ne odražavaju nužno mišljenja, nalaze i zaključke Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država.“