Članak

Zatraženo ukidanje presude za zločin u Srebrenici

10. Septembra 2019.17:03
Državno tužilaštvo zatražilo je ukidanje prvostepene presude kojom je Suad Smajlović osuđen na 14 mjeseci zatvora, a Amir Salihović oslobođen krivice za ratni zločin počinjen 1992. godine na području Srebrenice.

Tužilac Miroslav Janjić je na sjednici Apelacionog vijeća kazao da ukidanje presude traži zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja i odluke o sankciji.

Janjić je istaknuo da je iskaz ključnog svjedoka O-2 “homogen u odlučnim činjenicama” i da nije bilo odstupanja, te da mu se zbog toga može pokloniti vjera.

“Tužilaštvo BiH smatra da je Amir Salihović imao vlast nad oštećenima, odvezao ih u nepoznatom smjeru, od kada im se gubi svaki trag”, rekao je Janjić.

Državni sud je u septembru prošle godine Smajlovića osudio na 14 mjeseci zatvora, a Salihovića oslobodio krivice za zločine počinjene u Srebrenici. Tom presudom je Smajlović proglašen krivim da je pucanjem u tijela mrtvih izvršio skrnavljenje, ali je oslobođen krivice da je učestvovao u samim ubistvima.

Arifović je proglašen krivim za ubistva dvojice civila u Srebrenici koji su zarobljeni 12. jula 1992. u obližnjem mjestu Zalazje, kao i da je 21. juna 1992. u mjestu Ratkovići kod Bratunca ubio Živana Prodanovića.

Sa Smajlovićem i Salihovićem se sudilo Izetu Arifoviću, ali je on u međuvremenu preminuo.

Smajlovićeva advokatica Mirna Delalić kazala je da se prvostepena presuda u cijelosti zasniva na iskazu svjedoka O-2, koji je suprotan iskazima svih ostalih svjedoka Tužilaštva i Odbrane, kao i materijalnim dokazima.

“O-2 je više puta proglašavan za nevjerodostojnog svjedoka. O-2 lažno tereti ove ljude ovdje”, rekla je Delalić pokazujući na optužene.

Naglasila je da O-2 nije mogao identificirati svoje saborce.

Sabina Mehić, braniteljica Salihovića, istaknula je da radnje za koje je optužen njen branjenik nisu protivpravne.

“Svjedoci Optužbe potvrdili su da su lica bila živa kad su dovedena u Srebrenicu”, kazala je Mehić, zatraživši da se žalba Tužilaštva odbije kao neosnovana i potvrdi prvostepena presuda u oslobađajućem dijelu.

Optuženi Smajlović je naglasio da se slaže sa izlaganjem svoje braniteljice, te da nema ništa dodati.

“Mogu da kažem – sve ovo što mi se stavlja na teret, ništa nisam uradio”, rekao je Salihović.

Apelaciono vijeće će odluku o žalbama donijeti naknadno.

Albina Sorguč