Članak

Mile Puljić oslobođen krivice za zločin u Mostaru

28. Marta 2019.10:18
Apelaciono vijeće Suda BiH je nekadašnjeg zapovjednika Druge bojne Druge brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Mileta Puljića oslobodilo krivice za zločine počinjene na području Mostara.

This post is also available in: English

Presudom je Puljić oslobođen optužbe da je 1993. i 1994. godine počinio zločine protiv čovječnosti na području Mostara.

Puljić je oslobođen krivnje da je dopustio podređenima da zatvorenike iz “Heliodroma” odvedu na prinudne radove na prvoj liniji fronta i u živi štit, te učestvuju u prisilnim nestancima i premlaćivanjima.

Obrazlažući presudu, predsjedavajući Apelacionog vijeća Mirko Božović rekao je da Državno tužilaštvo nije dokazalo djelo koje se Puljiću optužnicom stavlja na teret.

“Ostalo je nejasno ko je raspoređivao zatvorenike na prinudnim radovima na prvoj borbenoj liniji, a koji su dovođeni iz logora. Iz iskaza pojedinih svjedoka može se utvrditi da su ih izvodili zatvorski čuvari, kao i Vojna policija, nad kojom optuženi nije imao kontrolu”, kazao je Božović.

On je naveo da nema konkretne protivpravne radnje optuženog ni po prvoj tački optužnice, kojom se Puljiću stavljalo na teret da je po komandnoj odgovornosti odgovoran za lišenje slobode braće Drače, koji su kasnije ubijeni.

“Tužilaštvo je paušalno ocijenilo da je Puljić morao znati za njihovo lišenje slobode, koje su počinili pripadnici Druge bojne Druge brigade HVO-a, kojom je komandovao optuženi”, dodao je Božović.

U maju prošle godine donesena je prvostepena presuda protiv Puljića, kojom je također oslobođen krivice, ali je Tužilaštvo BiH uložilo žalbu i održano je obnovljeno suđenje, nakon kojeg je Apelaciono vijeće potvrdilo oslobađajuću presudu.

Na ovu presudu ne postoji mogućnost žalbe.

Admir Muslimović


This post is also available in: English