Članak

Zdravku Lubardi šest godina zatvora za zločin u Rogatici

24. Decembra 2018.10:44
Sud Bosne i Hercegovine osudio je Zdravka Lubardu na šest godina zatvora za učešće u progonu civila Bošnjaka sa područja Rogatice 1992. i 1993.

This post is also available in: English

godine.

Lubarda je proglašen krivim da je kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS) počinio krivično djelo zločin protiv čovječnosti kroz učešće u zločinima nad Bošnjacima u Rogatici.

Istom presudom, bivši pripadnik rezervnog sastava policije Ozren Planojević je oslobođen krivice.

“Vijeće se uvjerilo na osnovu izjava svjedoka da je Lubarda djelovao kao pripadnik VRS-a u progonu bošnjačkog stanovništva. Nema sumnje da je znao za napad i da ga je htio učiniti”, kazala je Jasmina Djedović, predsjedavajuća Vijeća, u obrazloženju presude.

Lubarda je oslobođen optužbi da je 24. maja 1992. godine, nakon hapšenja više Bošnjaka, odgovoran za nasilni nestanak Midhata Akšamije, čije tijelo ni danas nije pronađeno i vodi se kao nestala osoba. Također, zajedno sa Zoranom Planojevićem, Lubarda je oslobođen i optužbi da je 20. juna 1992. godine prilikom hapšenja u crkvenom dvorištu, bio odgovoran za prisilni nestanak nekoliko Bošnjaka, koji se i danas vode kao nestali.

Planojevića je Vijeće oslobodilo i optužbi da je u srednjoškolskom centru, polovinom juna 1992. godine, u učionici udarao zaštićenog svjedoka M-5 pred njegovim maloljetnim djetetom, nanoseći mu teške tjelesne povrede.

Obrazlažući visinu kazne Lubardi u osuđujućem dijelu, Vijeće je imalo u vidu svrhu kažnjavanja, kao i olakšavajuće okolnosti za optuženog.

“Olakšavajuća okolnost je oblik njegovog učešća u činjenju krivičnog djela. Analizirajući sve dokaze Vijeće je utvrdilo da optuženi nije pokazivao brutalnosti prilikom izvršenja krivičnog djela, te smatramo da je kazna adekvatna stepenu njegove krivice”, kazala je Djedović.

Optuženi su oslobođeni obaveze plaćanja troškova postupka, a predstavnici žrtava su upućeni na parnicu sa imovinsko-pravnim zahtjevima

Na presudu postoji mogućnost žalbe.

Admir Muslimović


This post is also available in: English