Članak

Bubica i ostali: Odbrane osporavale nalaz vještaka

30. Oktobra 2018.16:24
Na suđenju bivšem kantonalnom ministru obrazovanja i još šest optuženih za zloupotrebu položaja, Odbrane su osporavale nalaz i mišljenje vještaka finansijske struke, kao i njegov kredibilitet tokom unakrsnog ispitivanja.

Vještak Borislav Dujković u svom nalazu na prošlom ročištu utvrdio je da procijenjena vrijednost zemljišta u sarajevskoj Kotromanića ulici, koje je dato na raspolaganje Elektrotehničkom fakultetu, iznosi 7,4 miliona konvertibilnih maraka (KM).

Pojasnio je da je nosilac prava nad raspolaganjem zemljištem površine od blizu 5.000 metara kvadratnih u Kotromanića ulici bio Elektrotehnički fakultet, a vlasnik Kanton Sarajevo.

Sanin Pešto, advokat Nedžada Bubice, tvrdio je da firma “Lake” nije vlasnik zemljišta niti je kao takva upisana u zemljišne knjige, osporavajući nalaz vještaka.

“Prema papirima koje prezentirate nije vlasnik, a prema mom nalazu koji je sačinjen na osnovu dokumenata iz spisa, faktički jeste vlasnik”, kazao je vještak Dujković.

Iznoseći primjedbe na nalaz, Pešto je rekao da je vještak izašao iz okvira struke i naredbe o vještačenju.

“Vještak nije ovlašteni procjenitelj finansijske struke već stručnjak za makroekonomiju, dakle, ne posjeduje stručna znanja. Nije bilo trošenja javnih sredstava kako je naveo u nalazu, jer firma ‘Lake’ nije vlasnik spomenutog zemljišta. Vještak je izašao iz okvira struke”, kazao je Pešto.

Optužnica tereti bivšeg ministra obrazovanja Fahrudina Oručevića te Narcisa Behlilovića, Irfana Turkovića, Kenana Softića, Enesa Begovića i Lamiju Maglić-Stajić, da su od 2011. do 2014. godine – u namjeri da firmi “Lake”, čiji je vlasnik Nedžad Bubica, pribave imovinsku korist – zaključili ugovor o sanaciji zgrade Elektrotehničkog fakulteta, koja je bila predviđena za rušenje, bez postupka javne nabavke.

Bez naknade, kako je navedeno u Kantonalnom tužilaštvu, firmu “Lake” radovi su koštali oko tri miliona konvertibilnih maraka. Zauzvrat je Bubici obećano zemljište površine od oko 5.000 kvadratnih metara u vrijednosti više od sedam miliona maraka.

Nalaz je sporio i advokat Kenana Softića, Vlado Adamović, uz tvrdnje da se nalaz sastoji od pravnih, a ne ekonomskih zaključaka. Osporavajući kredibilitet vještaka, Adamović ga je upitao koliko je predmeta do sada vještačio i za koga.

“Vještačio sam oko 280 predmeta, od čega je tridesetak bilo za Odbrane, a ostalo za tužilaštva”, kazao je vještak.

Adamović je rekao da je većina nalaza ovog vještaka irelevantna.

“Radi se o vječitom vještaku tužilaštava koji se u ovom nalazu bavio pravnim, a ne ekonomskim činjenicama, vještačeći i ono što nije predmet naredbe za vještačenje. Nalaz više liči na istražni policijski izvještaj baziran na pogrešnim premisama, u kojem vještak ne razlikuje čak ni pravne pojmove kojim se bavio. Ne zna se šta je nalaz, a šta mišljenje u ovom vještačenju”, kazao je Adamović iznoseći primjedbe na vještačenje.

Suđenje se nastavlja 13. novembra.

 

Admir Muslimović