Članak

Migranti smješteni u adaptirani centar fabrike “Bira”

29. Oktobra 2018.11:38
Migranti iz šatorskog naselja oko privremenog prihvatnog centra “Đački dom” u Bihaću, izmještaju se u novootvoreni prihvatni centar “Bira”.

Tokom vikenda u prostorije bivše tvornice rashladnih aparata smješteno je 237 osoba, od čega 16 porodica s djecom i 46 maloljetnika bez pratnje.

Kapacitet je 450 mjesta pa će izmještanje biti nastavljeno i narednih dana.

“Cilj je rasteretiti ‘Đački dom’, odnosno osloboditi Boriće i prostor oko doma gdje je formirano šatorsko naselje zbog velikog priliva migranata. Proteklih dana bio je veliki priliv migranata na ovo područje, a u Borićima je boravilo preko 1.000 ljudi, što je dovelo do povećanja šatorskog naselja u blizini zgrade ‘Đačkog doma’ i negodovanja lokalnog stanovništva. Osnovna svrha centra u ‘Biri’ je izmještanje ljudi iz Borića, a ne dovođenje migranata iz nekih drugih područja i njihovo smještanje ovdje”, rekao je Peter Van der Auweraert, koordinator Međunarodne organizacije za migracije (IOM) za Zapadni Balkan.

Centar u “Biri” osposobljen je u veoma kratkom roku, odnosno u proteklih pet-šest dana.

“Trenutni kapacitet je otprilike 450 osoba. Ubrzali smo i radove na rekonstrukciji ‘Đačkog doma’ u Borićima. Trenutno su samo na jednom spratu postavljeni prozori, ali se ubrzano radi na tome da se zgrada osposobi i da se tim ljudima pruži bolji smještaj. Cilj je osigurati da migranti imaju gdje spavati, a ne da ulaze u privatne objekte, haustore i tu spavaju”, dodao je Van der Auweraert.

U prihvatni centar fabrike “Bira” smještene su prvo porodice s djecom, maloljetnici bez pratnje i stariji maloljetnici, kao i druge ranjive kategorije, odnosno svi oni koji su spavali u šatorima i drugim improvizovanim skloništima u parku u blizini “Đačkog doma”.

Većina migranata s kojima smo razgovarali zadovoljna je uvjetima u “Biri”, sretni su što se konačno mogu istuširati i leći u krevet, ali s nadom da ovdje neće dugo ostati, jer im je konačni cilj stići u neku od zemalja Evropske unije.

    Dženita Duraković