Članak

Vinarija u Širokom Brijegu prodaje vina u slavu Ante Pavelića

10. Oktobra 2018.15:53
Vlasnik jedne vinarije u Bosni i Hercegovini prodaje boce vina na kojima je etiketa s likom hrvatskog fašističkog ustaškog vođe iz ere Drugog svjetskog rata Ante Pavelića.

Proizvođač vina iz Širokog Brijega, bosanskohercegovačkog grada s većinskim hrvatskim stanovništvom, prodaje vino koje nosi ime Poglavnik, što je titula koju je koristio hrvatski fašistički ustaški vođa Ante Pavelić.

Božo Pinjuh, vlasnik vinarije “Zlatna kapljica” iz Širokog Brijega, kazao je za BIRN da to vino prodaje u Hrvatskoj, ali samo u malim količinama, otprilike 1.000 boca godišnje, i isključivo putem privatnih narudžbi.

Na etiketama na ovim bocama nalazi se fotografija Pavelića, odnosno poglavnika, što je titula slična tituli Duce u fašističkoj Italiji ili Führer u nacističkoj Njemačkoj.

Pinjuh je izjavio da prodaje to vino već 15 godina i da se do sada nije susretao s problemima, iako su hrvatski mediji izvještavali o njegovom proizvodu Poglavnik.

“Ja sam registriran, imam papire”, rekao je Pinjuh.

U bh. zakonu ne postoji definicija fašističke organizacije, a upotreba fašističkih simbola nije zabranjena u zemlji.

Krajem septembra jedna gošća u restoranu “Bracera“ u hrvatskom priobalnom gradu Malinska požalila se da se tamo prodaju vina Poglavnik.

“Hrana [je] OK, cijene uobičajene, konobari pristojni. Međutim, na vrlo upadljivom mjestu u restoranu stoje butelje vina na kojima piše Poglavnik, a ispod je slika Ante Pavelića”, napisala je gošća restorana Đurđica Čilić u ocjeni ovog lokala na Googleu.

“Sada to pišem ovdje, a sljedeće što ću napraviti jeste prijava MUP-u i Turističkoj zajednici Općine Malinska. Može vas biti sram ako ne znate čiju sliku držite u restoranu, a ako znate, onda vas treba zatvoriti”, dodaje Čilić.

Čilić je također rekla da je pisala policiji, žaleći se na činjenicu da boce vina Poglavnik predstavljaju kršenje hrvatskog zakona o javnom redu.

Policija je odgovorila da su posjetili restoran i da “nije bilo elemenata narušavanja javnog reda i mira”, kazala je Čilić.

Kada ih je kontaktirala Balkanska istraživačka mreža (BIRN), osoblje restorana je odbilo dati komentar.

Između 1941. i 1945. godine Pavelićeva Nezavisna država Hrvatska (NDH) pod ustaškom vlašću usvojila je rasističke zakone u stilu nacista, te je progonila Srbe, Jevreje, Rome i Hrvate antifašiste.

Prema zvaničnoj poimeničnoj listi, 83.145 žrtava tog režima nestalo je u glavnom ustaškom koncentracionom logoru u Jasenovcu.

U augustu 2015. hrvatski ratni general Branimir Glavaš, kome se sudi za ratne zločine, postavio je na Facebooku fotografije na kojima pozira s vinskim bocama na kojima su etikete s likom Adolfa Hitlera.

Boce s etiketama s Hitlerovim likom nalikovale su na vina koja proizvodi italijanska vinarija “Vini Lunardelli”, a što je oštro kritikovao centar za lov na naciste – “Simon Wiesenthal”.