Članak

U krugu kasarne na Zmajevcu pronađeni posmrtni ostaci

19. Septembra 2018.14:09
Na području Općine Stari Grad u Sarajevu, u krugu kasarne na Zmajevcu danas su ekshumirani posmrtni ostaci jedne osobe, kazala je Lejla Čengić, portparol Instituta za nestale osobe BiH.

“Postoji sumnja da je moguće da je riječ o žrtvi iz proteklog rata. Posmrtni ostaci su nakon ekshumacije prevezeni u prosekturu gradskog groblja Visoko, gdje će biti izvršena sudsko-medicinska i kriminalistička obrada i uzet će se koštani uzorci kako bismo na temelju DNK analize utvrdili tačan identitet ekshumiranih posmrtnih ostataka”, rekla je Čengić.

Dodala je da ekshumacijom po naredbi Suda BiH rukovodilo Državno tužilaštvo.

Iz Tužilaštva je saopćeno da su na Zmajevcu prilikom izvođenja radova pronađeni posmrtni ostaci, nakon čega je lokalitet osigurala policija kako bi se proveo proces ekshumacije te utvrdio identitet osoba kojima pripadaju navedeni posmrtni ostaci.

“Vještak sudske medicine, nakon preliminarnog pregleda, potvrdio je da se radi o koštanim fragmentima tijela osobe mlađe životne dobi. Za sada nema informacija niti indicija o mogućem identitetu osoba čiji su ostaci pronađeni”, saopćeno je iz Tužilaštva.

Iz Tužilaštva je navedeno da su u procesu ekshumacije učestvovali vještak sudske medicine, predstavnik Instituta za nestale osobe BiH, radnici angažirani na iskopavanju posmrtnih ostataka, kao i policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) koji su osiguravali lokaciju.

Albina Sorguč