Članak

Vlasenko i ostali oslobođeni optužbi za zločine u Kozarcu

26. Jula 2018.12:20
Sud BiH je zbog nedostatka dokaza nepravosnažno oslobodio Radeta Vlasenka, Dragu Končara i Milana Krupljanina, koje optužnica Državnog tužilaštva tereti da su u junu 1992. godine počinili zločine u Kozarcu kod Prijedora.

This post is also available in: English

Na teret im se stavlja da su naselju Barakovac, ubili Rajifu Memić i njenu majku Radifu Kurtović.

Prema optužnici, oni su, zajedno s grupom vojnika, tokom istog mjeseca u naselju Barakovac, pucajući iz vatrenog oružja, ubili Hasana i Himu Ahmetćehajić, te Himzu Velića, a u zaseoku Kalata ubili su Ebila Mandžukića i Safeta Muratćehajića.

Optuženi Vlasenko se tereti i da je iz logora “Trnopolje” u ljeto 1992. godine odveo na prinudni rad trojicu civila bošnjačke nacionalnosti, od kojih je ubijen Adem Filović.

Sudsko vijeće odbilo je ovu optužbu za Vlasenka, uz obrazloženje da je on za isto krivično djelo pravosnažno oslobođen u drugom predmetu koji se vodio pred ovim sudom, te da mu se ne može suditi dva puta za isto djelo.

„Odbrana je ukazivala da je protiv optuženog Vlasenka već vođen krivični postupak za isto krivično djelo i da je oslobođen pravomoćnom presudom, tako da se radi o presuđenoj stvari“, pojasnila je predsjedavajuća sutkinja Jasmina Kosović.

Sud BiH je 2017. godine, u drugom predmetu koji se vodio pred ovim sudom, pravosnažno oslobodio Radeta Vlasenka i Dragu Končara, a po optužbi da su 1992. počinili zločin protiv čovječnosti na području Prijedora.

Obrazlažući presudu, Kosović je istakla da je Vijeće cijenilo iskaze svjedoka Semira Alukića i Muhameda Kusurana, no da je, dovodeći ih u vezu s iskazima O-1 i drugih svjedoka, za Vijeće „ostalo niz otvorenih pitanja“.

Ona je navela i da se postavlja pitanje da li su se sva ubistva desila istog dana, te da li su Alukić i Kusuran vidjeli optužene.

„Usljed nedostatka dokaza Vijeće je optužene Radeta Vlasenka, Dragu Končara i Milana Krupljanina oslobodilo optužbe“, rekla je Kosović.

Javnost je bila isključena sa jednog dijela obrazlaganja presude.

Prema presudi, oštećeni se sa imovinskopravnim zahtjevima upućuju se na parnicu.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

Lamija Grebo


This post is also available in: English