Članak

Novo izmještanje migranata u Bihaću

20. Jula 2018.12:54
Naredne sedmice, porodice migranata s djecom bit će iz Đačkog doma u Bihaću izmještene u hotel “Sedra”, saopćeno je iz Vlade Unsko-sanskog kantona (USK).

Kako je rečeno na konferenciji za medije, ugovor s hotelom “Sedra” je potpisan i u narednih nekoliko dana objekat bi se trebao pripremiti za konačno useljenje oko stotinjak porodica s djecom.

“Mi trebamo odraditi pripremne radnje, odnosno dezinfekciju, dezinsekciju, deratizaciju itd., i napraviti jedan screening potencijalnih bolesnika, odnosno napraviti pregled djece i roditelja, kako bismo pervenirali određene zarazne bolesti u koletivnom smještaju”, kazao je Hazim Kapić, ministar zdravstva u Vladi USK-a.

Premijer ovog kantona Husein Rošić je rekao da se ljudi ne mogu smjestiti u objekat koji dugo nije korišten.

“Zato nam je potrebno nekoliko dana, i naredne sedmice porodice s djecom trebale bi biti izmještene u hotel ‘Sedra’”, kazao je Rošić.

Sljedeće sedmice trebala bi se znati i tačna lokacija na kojoj će biti izmješteni ostali migranti koji trenutno borave na području USK-a, a njih je trenutno preko 4.000. Najveći broj ih je u Bihaću.

Jedna od lokacija koje su proteklih dana obišli predstavnici Međunarodne organizacije za migracije (IOM) i Evropske komisije sa predstavnicima Vlade USK-a, a koja zadovoljava kriterije, jeste Medeno polje, ali još uvijek nije potvrđeno da će ta lokacija postati mjesto privremenog prihvatnog centra.

“Ona zadovoljava te kriterije. Ima vodu i struju, izolovana je od naselja, udaljena je od granice s Hrvatskom, kao i od Bihaća, a opet blizu je Dom zdravlja Petrovac, gdje se može pružati primarna zdravstvena zaštita. Hoće li to biti mjesto gdje će biti smješteni ostali migranti, znat će se naredne sedmice”, dodao je Rošić.

Dženita Duraković