Članak

Djeca migranata u Bihaću u “Mobilnom sigurnom kutku”

20. Jula 2018.14:17
Zbog opasnosti od diskriminacije, ksenofobije i drugih neugodnosti kojima su izložena djeca migranata koji se trenutno nalaze u Bihaću, Udruženje “Žene sa Une” pokrenulo je projekat “Mobilni sigurni kutak za djecu”.

Aida Behrem, direktorica nevladine organizacije “Žene sa Une” iz Bihaća, kaže da su djeca migranti najugroženija kategorija, i jako često su žrtve diskriminacije i stigme.

“Djeca u pokretu, kroz svoja putovanja, ali i na krajnjim destinacijama, doživljavaju i proživljavaju za njih neugodne i neprijatne situacije. Upravo je ovo bio razlog da, uz podršku ‘Save the Children’, kroz projekat koji finansira UNICEF, uspostavimo ovaj ‘Mobilni sigurni kutak za djecu’. Svaki dan provodimo rekreativne, edukativne i sportske radionice sa djecom koja ovdje borave”, kaže Behrem.

Prema njenim riječima, ovaj projekat provodi se preko mjesec dana, a tim “Žena sa Une” svakog jutra u blizini bivšeg Đačkog doma u Bihaću – gdje boravi najveći broj migranata – postavlja šatore i ostale rekvizite kako bi proveli još jedan dan s mališanima.

Škar je trinaestogodišnji dječak koji je s porodicom otišao iz Iraka. Otišao je s bratom i ocem, kako kaže, zbog sigurnosti, i na putu su preko godinu dana.

U Iraku su mu, priča Škar, ostali prijatelji i rodbina, koji mu svaki dan nedostaju.

Škar dodaje da uživa u “Mobilnom sigurnom kutku za djecu”, gdje nakratko zaboravi na nedaće i ponovo bude dijete.

“Ovdje mi je super… Igramo se, crtamo, učimo”, kaže Škar.

Uz dio za djecu, pored Đačkog doma otvoren je i “Kutak za majke i bebe”.

“‘Kutak za majke i bebe’ je jedno tiho mjesto gdje majke s bebama do dvije godine mogu doći da se osvježe, da dobiju potrebne artikle za njegu beba. Mjesto gdje mogu u miru provesti vrijeme s bebom, one koje doje podojiti svoju bebu, okupati ih… Obezbjeđujemo i dio neophodnih stvari za bebe – pelene, sokiće, kašice, za majke energetske pločice”, kaže Behrem.

Ona dodaje da je do sada preko 400 djece učestvovalo u radionicama koje su počele sredinom juna, kao i da je osoblje “Žena sa Une” prošlo dodatne edukacije kako bi rad s djecom bio što uspješniji.

Prema službenim policijskim podacima, na području Bihaća nalazi se preko 3.000 migranata i izbjeglica.

 

Dženita Duraković