Članak

Dodatnih hiljadu maraka za “ubrzanje predmeta”

19. Juna 2018.14:53
Na suđenju za nezakonitu uknjižbu nekretnina, svjedokinja Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu je rekla da je optuženi Ismet Hamzić za “ubrzanje predmeta” od stranaka tražio dodatnih hiljadu maraka, koje bi davao optuženoj Mirsadi Alić.

Selma Taraniš – koja je dobila imunitet od krivičnog gonjenja – izjavila je da je u kancelariji Ismeta Hamzića radila od 2009. do 2016. godine, prvo kao pripravnik, a zatim i advokat.

Najveće povjerenje Hamzića, prema svjedokinji, uživala je optužena Mirsada Alić, koja je obavljala daktilografske poslove.

“Kada bi neka stranka bila zainteresirana za ubrzanje procesa, on bi kazao da postoji mogućnost, ali da to košta dodatnih hiljadu maraka. Onda bi se okrenuo prema Mirsadi Alić i pitao je: ‘Može li ono kod M.R?’ Alić bi poslije govorila da joj se ne obraća na taj način pred drugima”, rekla je svjedokinja i pojasnila “da su svi znali da je to sutkinja Milena Rajić”.

Taraniš je pojasnila da bi stranke donijele pare, koje bi Hamzić dao Alić. Također bi joj dao tužbu bez oznaka, koje bi ona stavila u torbu. Alić bi, kako je kazala Taraniš, potom donijela podnesak na kom je stajalo da ga je zaprimila Tanja Jović.

“Mirsada nas je obavijestila da je započela istraga o ovom. Rekla joj je Tanja Jović kako se ‘dižu Hamzićevi predmeti’”, kazala je svjedokinja.

Advokat Hamzić je optužen da je od 2013. do 2016. organizirao grupu koja je nelegalnim radnjama izdejstvovala 46 nezakonitih presuda u Općinskom sudu u Sarajevu. Istom optužnicom obuhvaćena je uposlenica Kantonalnog suda Mirsada Alić, sutkinja Općinskog suda Milena Rajić, uposlenici istog suda Tanja Jović, Zaim Spahović i Muamer Pita te Pero Vuković i Samina Skopak.

Prema navodima Tužilaštva, Hamzić je preko službenika Suda, dajući im za tu uslugu novac, osigurao da se predmeti dodijele u rad sutkinji Rajić, koja je kršenjem zakona donosila presude u korist njegovih stranaka, te se tereti da je pokretao parnične postupke, krivotvorio dostavnice, nakon čega su kuriri fiktivnu dostavu prikazivali urednom u sudskim spisima.

Prema svjedočenju Taraniš, nakon što se u kancelariji počeo pojavljivati optuženi Spahović, Hamzić je donio papir na kom su bile ispisane adrese s područja općine Ilidža. Svi su uposlenici s početka potpisivali dostavnice, a svjedokinji je postalo sumnjivo kad je vidjela da Hamzić potpisuje ćiriličnim pismom.

“Najprije se Goran Kurešepi počeo izvlačiti od potpisivanja dostavnica, a potom i ja. Na kraju je sve radila Vildana Ligata”, rekla je Taraniš.

Ona je posvjedočila da je u Hamzićevu kancelariju dolazio i Pero Vuković, “koji je dovodio stranke”, te Muamer Pita, za kojeg je Hamzić, prema svjedokinji, ostavljao pare u ladici.

Nastavak suđenja je zakazan za 3. juli.

 

Elameri Škrgić Mikulić