Članak

Arifović i ostali: Odbrana traži oslobađajuću presudu

30. Maja 2018.15:07
Odbrana Izeta Arifovića je u završnoj riječi ukazala da su dokazi Državnog tužilaštva suprotni navodima optužnice, te zatražila oslobađajuću presudu za zločine u Srebrenici i Bratuncu.

Advokatica Lejla Čović je rekla da je optužnica protiv Arifovića postavljena potpuno konfuzno, jer se u dvije tačke govori o nepoznatim licima srpske nacionalnosti.

Prema riječima braniteljice, Tužilaštvo BiH ostavilo je nejasnim koje osobe su ubijene.

“Ne samo da je optužnica manjkava, nego su dokazi Tužilaštva suprotni njenim navodima. Svi svjedoci Tužilaštva tvrde suprotno od optužnice, jer je bazirana isključivo na iskazu svjedoka O-2”, kazala je Čović i dodala kako je ovaj zaštićeni svjedok nekredibilan.

Izet Arifović je optužen zajedno sa Suadom Smajlovićem i Amirom Salihovićem, bivšim pripadnicima oružanih snaga Srebrenice u sastavu Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), za ubistva civila srpske nacionalnosti na području općina Srebrenica i Bratunac u junu i julu 1992. godine.

Odbrana je ukazala na materijalne dokaze prema kojim je Arifović 8. jula 1992., tačnije četiri dana prije akcije na Zalazju, ranjen u kukove i bio nepokretan. Čović je naglasila da su ovo potvrdila i tri svjedoka Odbrane.

Govoreći o ubistvu Živana Prodanovića u selu Ratkovići, Odbrana je rekla da Arifović s tim nema veze, te da se i ova tačka optužnice zasniva isključivo na iskazu O-2. Analizom provedenih dokaza, kako je rečeno, ne može se utvrditi ni uzrok Prodanovićeve smrti.

Čović je istakla kako prema svjedocima, Arifović nije učestvovao u akciji na ovo selo.

“Odbrana predlaže da ga Sud oslobodi sve tri tačke optužnice, kao i plaćanja troškova krivičnog postupka”, rekla je Čović.

Izlaganje završnih riječi Odbrane optuženog Smajlovića planirano je za 13. juni.

Lamija Grebo