Članak

Arifović i ostali: Tužioci žele osuđujuću presudu za ubistva srpskih civila

16. Maja 2018.14:11
U završnoj riječi na suđenju za zločine počinjene na području Srebrenice i Bratunca, Državno tužilaštvo zatražilo je da Izet Arifović, Suad Smajlović i Amir Salihović budu proglašeni krivima i osuđeni po zakonu.

Tužilac Miroslav Janjić rekao je kako, na osnovu provedenih dokaza, smatra da je dokazano da su Arifović, Smajlović i Salihović, kao pripadnici oružanih snaga Srebenice u sastavu Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), u junu i julu 1992. godine učestvovali u ubistvima civila srpske nacionalnosti.

Dodao je da su iskazi svih svjedoka Optužbe vjerodostojni i homogeni.

“Tužilaštvo BiH je izvelo tri grupe svjedoka i svi njihovi iskazi su vjerodostojni i homogeni jer svi oni opisuju i govore o istim stvarima iz različitih uglova gledanja. Članovi porodica su imali posredna saznanja o stradanju svojih najmilijih, koja su tako i iznosili, bez imalo osvetoljubivosti”, kazao je Janjić.

Janjić se posebno osvrnuo na iskaz zaštićenog svjedoka O-2, rekavši da je on svjedočio protiv svojih saboraca, da se početkom 1992. suočio s velikim gubicima u svojoj porodici, za koje je odgovorna Vojska Republike Srpske (VRS), ali da je motiv njegovog svjedočenja “da se sazna potpuna istina o nastradalima”.

Iskazi svjedoka i materijalni dokazi jasno govore, kako je ocijenio Janjić, da su se srpski civili 12. jula 1992. godine predali ABiH u selu Zalazje, zatim su kamionom odvezeni do stare Policijske stanice u Srebrenici, gdje je jednog zatvorenika ubio optuženi Arifović, dok je ostale Salihović odvezao u nepoznatom pravcu, i od tada im se gubi svaki trag.

Prema tužiocu, svjedoci su potvrdili i da je Arifović odgovoran za smrt još jedne osobe koja se desila nekoliko dana ranije.

U pogledu svjedoka Odbrane, Janjić je istakao da su dali nevjerodostojne iskaze, kazavši da se, u pokušaju davanja alibija Arifoviću, nisu mogli usaglasiti na kojem spratu kuće se optuženi nalazio dok je bio “nepokretan nakon ranjavanja”.

Završne riječi Odbrana Arifovića i Smajlovića zakazane su za 30. maj.

 

Ajla Gežo