Članak

Svjedok se složio s izborom iz straha od “osvete”

15. Maja 2018.14:46
Na suđenju pred Kantonalnim sudom u Tuzli za zloupotrebe u Rudniku mrkog uglja (RMU) Đurđevik, svjedok Kasim Šišić je rekao da je morao da prihvati ponudu firme “Junuzović kopex” iako se nije slagao sa takvom odlukom Komisije za javne nabavke.

Šišić, koji je bio pravnik u Rudniku, izjavio je da je od Komisije, čiji je bio član, tražio da se kriterij “dosadašnja saradnja” izbriše, kako bi sve firme koje učestvuju na tenderu bile u ravnopravnom položaju.

“Vidio sam da su neki kriteriji tu zalutali, kao što je ‘dosadašnja saradnja’, jer je firma ‘Junuzović kopex’ bila u povoljnijem položaju u odnosu na ostale firme. Kada sam upozorio, svi su u Komisiji ćutali. Oni su kazali da će nastati šteta za Rudnik, a ja sam se bojao i osvete, jer hranim dvoje djece. Nisam imao drugog izbora nego sam i ja potpisao takvu odluku”, rekao je Šišić.

Svjedok Šišić je kazao da u ovom slučaju ništa više nije učinio osim usmenog upozorenja, te je istakao da nije imao mogućnost da odbije potpisivanje sporne odluke. Na upit da li je kriterij “dosadašnja saradnja” korišten ranije, on je odgovorio da je “izbjegavan”.

U Kantonalnom sudu se sudi Adnanu Šabiću, bivšem direktoru RMU-a Đurđevik, Esadu Hodžiću, bivšem šefu Službe za komercijalne poslove ovog rudnika, Nerminu Aliću, bivšem rukovodiocu Sektora trgovine na veliko u firmi “Junuzović kopex”, za zloupotrebe položaja i ovlaštenja, a u vezi s nabavkom i prodajom veće količine dizel-goriva tokom 2006. godine.

U optužnici, koja je podignuta i protiv pravnog lica “Junuzović kopex”, navedeno je da je Šabić donio odluku o provođenju postupka javne nabavke za devet miliona litara dizel-goriva za period od dvije godine i 32.000 litara benzina.

Uslov nabavke, kako stoji u optužnici, bio je kriterij “dosadašnja saradnja”, koji je firmu “Junuzović kopex” stavio u povlašteni položaj, bez obzira što je druga firma imala jeftiniju ponudu za iznos od oko 750.000 konvertibilnih maraka (KM).

Firma “Shell-Elektron” je, pravosnažnom odlukom Suda BiH, od Rudnika naplatila izgubljenu dobit u iznosu od oko 1.160.000 KM, čime je Rudnik oštećen i za ovaj iznos.

Drugi svjedok Mirsad Taletović, diplomirani inženjer rudarstva, kazao je da bio član Komisije, ali da se ne može sjetiti da li je neko imao primjedbe na izbor.

“Ne znam da li je kriterij ‘dosadašnja saradnja’ diskriminirajući ili ne”, rekao je Taletović.

Nastavak suđenja je zakazan za 22. maj.

Samir Karić