Članak

Komemoracija “Tuzlanskoj koloni” i ove godine u Bijeljini

14. Maja 2018.16:39
Komemoracija za stradanje pripadnika Jugoslovenske narodne armije (JNA) u “Tuzlanskoj koloni” neće se ni ove godine održati u Tuzli već u Bijeljini zbog spora oko postavljanja spomen-ploče.

This post is also available in: English (English)

Zvaničnici iz Republike Srpske održat će godišnju komemoraciju za pripadnike JNA koji su stradali 15. maja 1992. godine, na groblju u Bijeljini.

Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, kazao je da je događaj premješten jer nije dozvoljeno postavljanje spomen-ploče u Tuzli.

“Naši upiti, kao što je slučaj i s Dobrovoljačkom ulicom u Sarajevu, ostaju bez odgovora od strane zvaničnika iz Tuzle”, izjavio je Savanović.

Komemoracija nije održana u Tuzli ni prošle godine jer je Savanović tvrdio da sigurnosna situacija u gradu nije bila odgovarajuća jer ceremoniju treba štititi veliki broj policajaca kako bi se izbjegli mogući incidenti.

Zadnja komemoracija održana u Tuzli 2015. protekla je bez ikakvih incidenata.

Ilija Jurišić bio je optužen za izdavanje naređenja za napad na konvoj JNA tokom njegovog povlačenja u maju 1992.

Jurišiću je suđeno u Beogradu i osuđen je 2009. na 12 godina zbog toga što je, kao dežurni starješina u Operativnom štabu Centra službi bezbjednosti (CSB) Tuzla, “neposredno” izdao naredbu za napad na kolonu JNA koja se 15. maja 1992. povlačila iz grada.

Međutim, šest godina kasnije Apelacioni sud u Beogradu oslobodio je Jurišića od optužbi zbog nedostatka dokaza.

 

This post is also available in: English (English)