Članak

Podnesena žalba zbog puštanja Dudakovića i drugih iz pritvora

3. Maja 2018.15:30
Tužilaštvo BiH podnijelo je žalbu Sudu BiH zbog odbijanja prijedloga za određivanje pritvora bivšem komandantu Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) Atifu Dudakoviću i dvanaestorici ostalih osumnjičenih za zločine nad srpskim stanovništvom počinjene na području Bosanske krajine.

Glasnogovornik Državnog tužilaštva Boris Grubešić rekao je da je upućena žalba zbog neodređivanja pritvora.

Tužilaštvo BiH sumnjiči Dudakovića sa Ekremom Dedićem, Ibrahimom Šildedićem, Safetom Salihagićem, Adisom Zjakićem, Redžepom Zgojićem, Samirom Solakovićem, Fatmirom Muratovićem, Muharemom Aleševićem, Huseinom Balagićem, Ejubom Korjenićem, Ibrahimom Nadarevićem i Saidom Mujićem za zločine protiv čovječnosti počinjene na području Bosanske krajine.

Dudaković se sumnjiči i za zločine počinjene nad civilnim stanovništvom na području Autonomne pokrajine Zapadne Bosne (APZB).

Sva trinaestorica su uhapšeni po nalogu Tužilaštva BiH u petak, 27. aprila. Sud BiH je 29. aprila odbio prijedlog Tužilaštva BiH da osumnjičenima odredi jednomjesečni pritvor zbog opasnosti da bi na slobodi mogli uticati na svjedoke, te im je izrekao mjere zabrane.

Asim Crnalić, koji brani Dudakovića, pojasnio je da je Tužilaštvo BiH podnijelo žalbu zbog odbijanja prijedloga za određivanje pritvora i donošenja mjera zabrane.

“U toj žalbi Tužiteljstvo je ponovo citiralo neke presude Suda BiH i Ustavnog suda BiH, tako da ja sad moram napisati odgovor na tu žalbu”, kazao je Crnalić.

Albina Sorguč