Članak

Uhapšen Atif Dudaković i drugi osumnjičeni za zločine u Bihaću

27. Aprila 2018.09:40
Po nalogu Državnog tužilaštva uhapšen je nekadašnji komandant Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) Atif Dudaković i još 11 osumnjičenih za ratne zločine počinjene na području Bihaća.

This post is also available in: English

Kako je saopćeno iz Tužilaštva BiH, uz Dudakovića je uhapšeno još 11 bivših dužnosnika i pripadnika Petog korpusa ABiH koji se sumnjiče za zločine počinjene tokom 1994. i 1995. godine.

“Provedena akcija rezultat je dugotrajne i temeljite istrage Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, tijekom koje je saslušano više stotina svjedoka i prikupljeno nekoliko stotina dokaznih materijala, uključujući arhivske dokumente, videosnimke, kao i dokazne materijale vezane za ekshumacije i identifikacije ubijenih osoba”, navedeno je u Tužilaštvu BiH.

Ratni zločini koji su predmet istrage, kako je saopćeno, odnose se na stradanje više stotina žrtava, civila i zarobljenih vojnika srpske nacionalnosti s područja zapadnokrajiških općina tokom 1995. godine, kao i ratne zločine protiv civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti i pripadnika snaga Autonomne pokrajine Zapadne Bosne tokom 1994. godine.

Emina Dizdarević


This post is also available in: English