Članak

Srbija zabranjuje Šešeljev miting na godišnjicu ratnog zločina

20. Aprila 2018.14:04
Ministar unutrašnjih poslova zabranio je okupljanje koje je lider Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj planirao u selu Hrtkovci, gdje je 1992. godine držao nacionalističke govore zbog kojih je osuđen za ratne zločine.

This post is also available in: English (English)

Srbijanski ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović kazao je u petak da neće biti dozvoljena nikakva okupljanja u Hrtkovcima 6. maja, na godišnjicu Šešeljevog govora u istom tom selu 1992. godine kojim je raspirivao mržnju prema Hrvatima i koji je doveo do osuđujuće presude izrečene Šešelju od UN-ovog suda za ratne zločine u Haagu.

“Više političkih organizacija najavilo je okupljanja. Neće biti dozvoljeno održavanje bilo kakvih skupova u Hrtkovcima”, rekao je Stefanović a prenosi novinska agencija “Beta”.

Opozicione stranke su izjavile da će održati kontrademonstracije nakon što je Šešeljeva ultranacionalistička Srpska radikalna stranka najavila svoj miting u Hrtkovcima.

Međutim, Šešelj je kazao da će ignorisati zabranu i održati skup u svakom slučaju.

“Mi idemo, a Vlada nema razloga da ga zabrani”, rekao je Šešelj, poslanik u srbijanskoj Skupštini, u izjavi za Balkansku regionalnu istraživačku mrežu (BIRN).

Upitan o mogućim incidentima uzrokovanim njegovim nepoštivanjem zabrane, Šešelj je odgovorio: “Zašto bi mene bilo briga?”

“Mi smo prvi zakazali [okupljanje u Hrtkovcima]; vlasti mogu zabraniti ostale”, dodao je on.

Zadnjih se dana povećao broj incidenata u kojima učestvuju radikali nakon što su nevladine organizacije i opozicioni političari počeli ukazivati da nedavna osuda zbog ratnih zločina zakonski diskvalifikuje Šešelja kao skupštinskog poslanika.

Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) je 11. aprila osudio Šešelja u odsustvu na deset godina zatvora zbog poticanja na izvršenje zločina svojim nacionalističkim govorima u Vojvodini u Srbiji tokom rata 1992.

Njegovi govori u kojima je pozivao na protjerivanje Hrvata iz Hrtkovaca bili su praćeni nasiljem nad hrvatskim civilima.

    This post is also available in: English (English)