Članak

Dokazi o Radeljaševim bankovnim računima

19. Aprila 2018.12:47
Na suđenju za zloupotrebe u sarajevskoj Općini Novi Grad, Kantonalno tužilaštvo je među materijalnim dokazima priložilo dokumente o bankovnim računima i transakcijama Eseda Radeljaša.

Među više od 300 priloženih dokaza nalaze se Radeljaševi izvodi iz različitih banaka, analitičke kartice po godinama, zahtjevi za kredite, kreditne kartice, te dokazi da je izvršena uplata u iznosu od pola miliona maraka kredita na njegovo ime, kao i dokazi da je u 2011. godini Kanton Sarajevo na račun Radeljašu uplatio 266.760 konvertibilnih maraka (KM).

Radeljaš je imao otvorene račune i koristio usluge “Sberbank”, “Sparkasse”, “Hypo Alpe Adria” i “UniCredit” banke, kako je rekao tužilac Senad Osmić, dok se u ugovoru za korištenje kartice u “Intesa Sanpaolo banci” kao žirant pojavljuje optuženi Nedžad Kapetanović.

Ulažući ugovor za korištenje sefa, zahtjev za kreditnu karticu i pristupnicu “Volksbanci” za optuženu Jasminu Horo, tužilac Osmić je izdvojio dokaz o uplati novca za stan koji je prodala optužena.

“Ovo je uplata za prodati stan, izvršena je u dva navrata i to za 75.000 i 35.000 maraka. Novac koji je kasnije donijela u gotovini da položi u banku, nije poticao od prodaje stana”, kazao je Osmić.

Uloženi su akti načelnika općina Novi Grad i Novo Sarajevo, gdje se, prema tužiocu, vidi razlika u odlučivanju po istoj pravnoj stvari – visina naknade za zemljište koje je dato na korištenje a potom oduzeto.

“Radi se o parcelama koje graniče jedna s drugom, dakle o istom zemljištu. Jedni za izračun visine naknade primjenjuju tržišnu vrijednost zemlje, kod drugih je utvrđena visina od 150 maraka po metru kvadratnom”, rekao je Osmić.

Uložen je dokaz i o isplati iznosa većeg od milion konvertibilnih maraka na račun Eseda Radeljaša, te zaključak načelnika Općine Novi Grad kojim se zadužuje Služba za finansije za isplatu sredstava iz budžeta.

Damira Hadžića, bivšeg načelnika Općine Novi Grad, te općinske službenike Horo, Kapetanovića i Čauševića optužnica tereti da su zloupotrebom službenog položaja nezakonito proveli postupak dodjele zemljišta Radeljašu. Potom su, prema navodima Tužilaštva, nezakonito proveli postupak za utvrđivanje visine naknade za oduzimanje zemljišta koje je Radeljašu ranije dodijeljeno.

Nastavak suđenja je 7. maja.

Elameri Škrgić Mikulić