Članak

Šešelj odbija da napusti Skupštinu Srbije zbog osuđujuće presude

13. Aprila 2018.16:22
Vođa Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj rekao je da neće dati ostavku na mjesto skupštinskog poslanika uprkos osudi za ratne zločine, koja ga zakonski diskvalifikuje kao poslanika u Skupštini.

This post is also available in: English

Vojislav Šešelj, koji je osuđen na deset godina zatvora za zločine protiv čovječnosti počinjene u Srbiji, rekao je u petak da u ovom slučaju nije primjenjiv zakon koji određuje da poslanički mandat prestaje ukoliko je poslanik osuđen na kaznu zatvora od šest mjeseci ili više.

“Ta se zakonska odredba primjenjuje samo na one koji trebaju služiti zatvorsku kaznu”, kazao je Šešelj.

Šešelja je ove sedmice osudio Mehanizam za međunarodne krivične sudove u Haagu na deset godina zatvora zbog poticanja zločina nacionalističkim govorima u pokrajini Vojvodini u Srbiji tokom rata 1992.

Ali on neće ići u zatvor jer je već proveo više od 11 godina u haškom pritvoru.

Međutim, srbijanski zakon ovo ne prepoznaje kao razlog da se skupštinskom poslaniku ne oduzme mandat.

Član 88 Zakona o izboru poslanika jasno navodi da se poslanički mandat završava ukoliko poslanik dobije bezuslovnu kaznu od šest mjeseci ili više.

Ipak, prema Zakonu i poslovniku Skupštine, taj poslanik mora Skupštini lično predati svoju ostavku.

Tek nakon toga mjerodavno skupštinsko tijelo za administrativna pitanja mora potvrditi prestanak skupštinskog mandata.

Opoziciona poslanica Aleksandra Jerkov, zamjenica Skupštinskog odbora, kazala je za BIRN da razna tumačenja zakona koja su iznijeli Šešelj i njegove pristalice nisu valjana.

“Mi ćemo naravno insistirati na pokretanju procedure za okončanje Šešeljevog mandata”, rekla je Jerkov.

Od momenta izricanja presude protiv Šešelja u srijedu advokati i NVO-i apeluju na srbijansku Skupštinu da Šešelja ukloni iz Skupštine.

Nevladina organizacija “Fond za humanitarno pravo” također je u petak izdala upozorenje kojim se protivi da se Šešelju dozvoli ostanak u Skupštini.

“Posebno je paradoksalno da neko poput Šešelja, ko je osuđen za kršenje prava na sigurnost civila na teritoriji Srbije, bude član [skupštinskog] Odbora za kontrolu sigurnosnih službi”, navodi FHP u svom saopštenju za štampu.

Haški sud je oslobodio Šešelja optužbi za zločine počinjene tokom rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

    This post is also available in: English