Članak

Dračić zbog pronevjere osuđena na četiri godine zatvora

12. Aprila 2018.14:57
Sanela Dračić osuđena je prvostepenom presudom Kantonalnog suda u Bihaću na četiri godine zatvora, zbog krivičnog djela pronevjera u službi koje je počinila kao uposlenik “Unsko-sanskih šuma”.

Dračić je nekadašnja blagajnica podružnice “Unsko-sanske šume” u Bosanskom Petrovcu, koju Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona (USK) tereti da je u periodu od 2010. do 2012. godine počinila pronevjeru, čime je sebi pribavila imovinsku korist od 134.000 maraka.

Iako ovo preduzeće Dračićevu tereti za iznos od više od 200.000 maraka, vještaci Tužilaštva nisu potvrdili taj iznos.

Tužilaštvo je, smatra Sudsko vijeće, uspjelo dokazati da je riječ o 134.000 maraka pa je Dračić, shodno tome, osuđena na četiri godine zatvora.

Sudsko vijeće je uz kaznu zatvora izreklo i mjeru zabrane rada na ovim i sličnim poslovima u trajanju od tri godine te naknadu materijalne štete u iznosu od 134.000 maraka.

Kao olakšavajuću okolnost Vijeće je uzelo u obzir da je Dračić udata i majka jednog djeteta te da ranije nije bila kažnjavana. Prema riječima sudije Fikreta Hodžića, odluka Vijeća bila je jednoglasna i ova presuda potvrđuje odgovornost sudova u borbi protiv korupcije u našem društvu.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Vrhovnom sudu Federacije BiH.

Dženita Duraković