Članak

Besim Duraković operisan, nastavak suđenja u aprilu

12. Marta 2018.15:04
Suđenje za zloupotrebu položaja u Upravi za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona odgođeno je jer je optuženi Besim Duraković nedavno operisan u tuzlanskoj bolnici.

Kako je kazao Damir Arnautović, sudija Općinskog suda u Tuzli, dostavljena je potrebna dokumentacija, koja Durakoviću nalaže “strogo mirovanje”.

“Iz dokumentacije je Sud utvrdio da su navodi branioca tačni i da je izostanak opravdan”, rekao je Arnautović.

Kako je navedeno, s obzirom da je potrebno određeno vrijeme za oporavak optuženog, nastavak suđenja je zakazan za 17. april ove godine.

Duraković je optužen da je pogodovao jednom autoservisu da od 2008. dobija poslove s Kantonalnom upravom, što je nastavio u 2010. i 2011., iako autoservis nije ispunjavao uslove jer nije platio poreske obaveze.

Duraković je optužen kao bivši direktor Kantonalne uprave, Šefik Hodžić kao referent u Upravi, Osman Džafić kao inspektor, a Ahmet Bajrić kao vlasnik automehaničarske radnje.

Durakoviću stavljaju na teret i nezakonitosti u firmi “Tri točka”, a koje se odnose na prodaju starog željeza i lima, gdje je pribavljena imovinska korist od 6.000 KM. Durakoviću i Hodžiću se stavlja na teret da su, nakon što su saznali da se provodi istraga, organizovali zamjenu dijelova na vozilima inspekcije kako bi prikrili vrijeme proizvodnje i otežali dokazivanje krivičnog djela.

 

Samir Karić