Članak

Sud BiH odbio četiri tačke optužnice za zločine u Vlasenici

8. Marta 2018.14:52
Optužnica koja Maneta Đurića, Radenka Stanića, Miroslava Kraljevića i Gorana Garića tereti za zločine protiv čovječnosti počinjene na području Vlasenice potvrđena je djelimično, a Sud BiH je odbacio četiri tačke.

Kako saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), zbog nepostojanja osnova sumnje da su odgovorni za nestanak civila bošnjačke nacionalnosti, Državni sud odbacio je tri tačke optužnice protiv Đurića te jednu protiv Stanića.

U potvrđenih 26 tačaka, optuženi se terete da su od aprila 1992. pa do kraja marta 1993. godine u općini Vlasenica počinili progon bošnjačkog civilnog stanovništva, protupravnim zatvaranjem u nehumanim uslovima, te da su odgovorni za ubistva, mučenja, seksualna zlostavljanja i prisilne nestanke.

Prema optužnici, Mane Đurić je bio na dužnosti načelnika Stanice javne bezbnjednosti (SJB) Vlasenica te istovremeno i član Kriznog štaba općine Vlasenica, kasnije Ratnog predsjedništva općine Vlasenica.

Radenko Stanić bio je komandant SJB-a Vlasenica, a Miroslav Kraljević komandant Specijalnog voda u sastavu SJB-a Vlasenica, poznatog pod nazivom “Mićini specijalci”, navodi se u optužnici. Goran Garić se tereti da je zločine počinio kao aktivni pripadnik policije SJB-a Vlasenica.

Optužnica protiv Đurića, Stanića, Kraljevića i Garića tri puta je vraćana na doradu prije nego je djelimično potvrđena.

    Admir Muslimović