Članak

Silos: Odbrana Mešanovića želi oslobađajuću presudu

8. Marta 2018.12:18
Iznoseći završnu riječ na suđenju za zločine počinjene na području općine Hadžići, Odbrana optuženog Šerifa Mešanovića istakla je da je njihov klijent postupao u skladu sa Ženevskim konvencijama i da je štitio zarobljenike u kasarni “Krupa”.

Advokat Senad Dupovac zatražio je, insistirajući da Tužilaštvo BiH nije dokazalo navode optužnice, da Sud BiH oslobodi Mešanovića krivice za ratne zločine počinjene na području općine Hadžići.

Prema Dupovcu, u odnosu na tačke optužnice gdje se Mešanović tereti kao zamjenik upravnika u “Silosu”, Tužilaštvo BiH nije ponudilo nijedan dokaz da je optuženi zaista imao ovu funkciju.

“U spisu jednostavno nema takvih dokaza – da je imao neku naredbodavnu ulogu, ili da je kontaktirao s nekim iz policije ili vojske, ili da je jednostavno mogao donijeti neku odluku”, rekao je Dupovac.

U odnosu na period između ljeta 1992. i 1994. godine, kada je, prema optužnici, Mešanović bio upravnik kasarne “Krupa”, Dupovac je kazao da Odbrana ne spori da je optuženi imao ovu funkciju, ali da ju je obavljao “u skladu sa zakonima”.

Mešanović je, kako je rekao advokat, insistirao na tome da zarobljenici imaju zdravstvenu njegu, da ne budu maltretirani, te da se redovno i kvalitetno hrane. Prema advokatu, čak i svjedoci Tužilaštva BiH su naglasili da su uslovi u “Krupi” bili mnogo bolji nego u “Silosu”, te da ih je Mešanović štitio.

“Iznimno važan je dokument kojim se Mešanović obraća komandi Teritorijalne odbrane zbog primjedbi nekih pripadnika Armije BiH koji su smatrali da se sa zatvorenicima blago postupa. Mešanović u tom dokumentu govori kako on postupa u skladu sa Ženevskim konvencijama i kako on i drugi stražari neće da rade u koncentracionom logoru i postanu ratni zločinci. To se sve dešava još 1992. godine”, kazao je Dupovac.

Uz Mešanovića, za zločin počinjen na području općine Hadžići optuženi su Mustafa Đelilović, Fadil Čović, Mirsad Šabić, Nezir Kazić, Halid Čović, Bećir Hujić i Nermin Kalember. Na teret im je stavljeno nečovječno postupanje, nanošenje fizičke i duševne patnje zatočenicima u logorima u “Silosu”, kasarni “Krupa” i Osnovnoj školi “9. maj”.

Hujić je optužen kao nekadašnji upravnik u “Krupi”, dok su ostali, prema optužnici, bili pripadnici policijskih, civilnih i vojnih struktura, a neki su imali i funkcije u logorima.

Odbrana Kalembera će završnu riječ iznijeti 22. marta.

Denis Džidić