Članak

Radovi na zgradi Elektrotehničkog fakulteta bez dozvole

27. Februara 2018.14:32
Na suđenju bivšem kantonalnom ministru obrazovanja i još šestero optuženih za zloupotrebu položaja, svjedok Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu je kazao da mu je rečeno kako ne postoje dozvole za radove na sanaciji zgrade Elektrotehničkog fakulteta (ETF).

Senad Kubat, vlasnik “Positiv Partnera”, rekao je da je njegova firma angažovana za nadzor pri izvođenju radova firme “LAKE” na zgradi ETF-a, te da je svakodnevno dolazio da obiđe radove.

“Dolazio sam iz straha jer tu je bila masa studenata. Dolazio sam da preduhitrim probleme, a ne zato jer me ugovor obavezivao na to”, kazao je Kubat.

Prema njegovim riječima, prilikom vršenja nadzora imao je uvid u dio dokumentacije, a najzahtjevniji posao bila je armirana betonska ploča.

Kubat je rekao da je firmu “LAKE” pitao imaju li građevinsku dozvolu, nakon čega je od Samira Đulančića saznao za stav općine da je “u pitanju tekuće održavanje, za što nisu potrebne dozvole”.

Prema njegovim riječima krov zgrade ETF-a je bio izmijenjen u funkcionalnom dijelu, ali nebitno u smislu površine.

“Tražio sam od Đulančića tehnički prijem zgrade. Htio sam to zbog sebe jer time završavaju radovi za mene. Obrazloženje koje sam dobio je da će se desiti interna primopredaja, jer radovi nemaju dozvolu”, kazao je Kubat.

Fahrudina Oručevića, Narcisa Behlilovića, Irfana Turkovića, Kenana Softića, Enesa Begovića i Lamiju Maglić-Stajić, optužnica tereti da su od 2011. do 2014., u namjeri da firmi “LAKE”, čiji je vlasnik Nedžad Bubica, pribave imovinsku korist zaključili ugovor o sanaciji zgrade Elektrotehničkog fakulteta koja je bila predviđena za rušenje, bez postupka javne nabavke.

Bez naknade, kako navode u Kantonalnom tužilaštvu, firmu “LAKE” radovi su koštali oko tri miliona konvertibilnih maraka. Zauzvrat je Bubici obećano zemljište površine od oko 5.000 metara kvadratnih u vrijednosti od više od sedam miliona maraka.

Bubicin advokat Sanjin Pešto je pitao svjedoka zbog čega nije obavijestio nadležne institucije ako je primijetio nepravilnosti. Kubat je kazao da to nije bila njegova obaveza već firme “LAKE”.

Optuženi Enes Begović je predočio dijelove ugovora između firme “LAKE” i “Positiv Partnera”, kazavši da je svjedok imao obavezu da se pismeno izjasni o nepravilnostima.

Optuženi Behlilović je kazao da općina Novo Sarajevo ne raspolaže dokumentacijom u vezi s kampusom Univerziteta u Sarajevu, gdje je smještena zgrada ETF-a. Kako je riječ o imovini bivše jugoslavenske vojske, kako tvrdi Behlilović, sva dokumentacija je u Beogradu.

Nastavak suđenja zakazan je za 13. mart.

 

Elameri Škrgić Mikulić