Članak

Slovenski tužilac pomaže Tužilaštvu BiH u istragama za organizirani kriminal

22. Februara 2018.15:14
Tužilac iz Slovenije u Tužilaštvu BiH pružat će savjetodavnu podršku u prekograničnim istragama i procesuiranju organiziranog kriminala, potvrđeno je iz Evropske komisije.

Prema navodima iz Evropske komisije, tužilac iz Slovenije je raspoređen u Državno tužilaštvo u okviru projekta “Suzbijanje teškog kriminala na Zapadnom Balkanu” koji je započeo u januaru ove godine.

“Projekat se provodi širom Zapadnog Balkana, kako bi se podržala učinkovitost i saradnja između regionalnih i nacionalnih kapaciteta u borbi protiv organizovanog kriminala, uključujući povrat nezakonitih finansijskih dobiti stečenih kroz različite vrste prekograničnog kriminala kao i u borbi protiv ilegalnog krijumčarenja migranata”, navedeno je iz Evropske komisije.

Tužilac iz Slovenije u Tužilaštvu BiH je angažovan zajedno sa svojim saradnikom na dvije godine, uz mogućnost produženja angažmana.

Visoko sudsko i tužilačko vijeće je na prošloj sjednici dalo saglasnost da nema prepreka za angažman međunarodnog tužioca.

“Vijeće je usvojilo zaključak da će njegov angažman biti pod nadzorom glavnog tužioca i ni u kom slučaju neće podrazumijevati rad na konkretnim predmetima, te će isključivo biti savjetodavnog karaktera”, navedeno je iz VSTV-a.

Iz Evropske komisije su naveli da je u okviru projekta, u svakoj zemlji Zapadnog Balkana raspoređen jedan tužilac i policijski službenik, koji će imati dnevne kontakte s kolegama kojima će pružiti podršku u prekograničnim istragama i krivičnom procesuiranju organiziranog kriminala.

“Veliku važnost će imati Europolove i Frontexove analize prijetnje”, naveli su iz Evropske komisije.

 

Albina Sorguč