Članak

Tužilac Begić se ponašao profesionalno

19. Februara 2018.14:21
Na suđenju tužiocu Idrizu Begiću zbog optužbe za primanje nagrade, svjedok sarajevskog Kantonalnog tužilaštva kazao je da optuženi kod njega nikada nije intervenirao u vezi s predmetima.

Predsjednik Općinskog suda u Cazinu Mirsad Hajrulahović je rekao da se sjeća predmeta Mevludina Hadžića.

“Hadžić se izjasnio da nije kriv, a drugi optuženi je priznao krivnju. Kako je uobičajeno u takvim situacijama, razdvojio sam postupke i trenutno ne znam dokle je stigao predmet”, kazao je Hajrulahović.

Na upit tužiteljice Nevene Aličehajić je li ga optuženi Begić kontaktirao povodom ovog slučaja, svjedok je odgovorio da Begić nije intervenisao ni u kojem predmetu, te da se ponašao profesionalno.

Begiću se na teret stavlja da je, kao tužilac u Bihaću, od oktobra do decembra 2016. od optuženog za šumsku krađu, nakon što ga je uvjerio da mu prijeti kazna zatvora, preko posrednika zahtijevao i primio novac u iznosu od 3.000 eura.

Bihaćka tužiteljica Fikreta Džanić je rekla da je podigla optužnicu protiv Mevludina Hadžića, ali nije informirana dokle je predmet stigao.

“Zbog zdravstvenih problema skoro da sam cijelu 2016. godinu izbivala s posla. Optuženi me nije kontaktirao vezano za predmet”, kazala je Džanić.

Džanić je pojasnila da se u slučajevima priznanja krivice iznosi prijedlog na kolegiju Tužilaštva, na kojem glavni tužilac može stopirati sporazum, ali da je to rijetko.

Na ovom ročištu pročitan je iskaz umrle Senade Terzić, nekadašnje sutkinje Općinskog suda u Cazinu, koja je rekla da je “dobila u rad predmet Mevludina Hodžića, ali da u njemu nije postupala jer je bilo starijih predmeta”. Dodala je da je Begić nije kontaktirao.

Nastavak suđenja je zakazan za 12. mart.

Elameri Škrgić Mikulić