Članak

Taranjac i ostali: Optuženi rekao da se zarobljenici pobiju

19. Februara 2018.15:59
Svjedok Državnog tužilaštva je ispričao da je čuo Slobodana Taranjca kako govori da zarobljenici u Miskoj Glavi kod Prijedora trebaju da se “pobiju”.

Bivši rezervni policajac iz Ljubije Božo Ljepoja je kazao da je u julu 1992. godine u sali Mjesne zajednice Miska Glava vidio grupu ljudi, nakon čega mu je Rade Zekanović rekao da popiše ljude. Ljepoja je naveo da je popisao 114 osoba, nakon čega je Zekanović neke ispitivao, ali nikoga nije maltretirao.

Naredni dan ispred policijske stanice u Ljubiji, kako je kazao, svjedok je zatekao rezervne policajce Sretka i Vojislava Janjoša, te Čedu Kneževića kako razgovaraju s predsjednikom Kriznog štaba Slobodanom Taranjcem o zarobljenim u Miskoj Glavi.

“Slobodan Taranjac je rekao da se zavedu i pobiju”, naveo je Ljepoja dodavši da se spominjalo zatrpavanje tijela i rovokopač.

U unakrsnom ispitivanju, Ljepoja je rekao da Taranjac nije mogao narediti ništa njemu lično, a ni policiji.

Svjedok je dodao i da je krećući se prema Miskoj Glavi vidio autobuse s ljudima koji odlaze prema Ljubiji, a za koje je čuo da su “stradali na Kipama”.

Za naređivanje ubistava na lokalitetu rudnika “Ljubija” kod Prijedora optuženi su Slobodan Taranjac, Milodrag Glušac, Ranko Babić i Ranko Došenović. Na teret Babiću, Došenoviću i Marinku Praštalu se stavlja sprovođenje civila na fudbalski stadion “Ljubija” gdje su zlostavljani i mučeni, a neki ubijeni.

Tužilaštvo BiH tereti Taranjca, Glušca, Babića, Došenovića i Radeta Zekanovića da su naredili ili prešutno bili saglasni jer su uhapšeni civili, njih oko 110, bili zatvoreni u nehumanim uslovima u Domu “Miska Glava” gdje su mučeni, udarani i podvrgnuti torturama.

S njima su optuženi i Zdravko Panić, Trivo i Milan Vukić kojima se na teret stavlja da su 27. jula iz Doma “Miska Glava” izveli 11 osoba i ubili ih na Hozića kamenu, te njihova tijela zakopali. Taranjac, Glušac, Babić i Došenović su optuženi da su prikrili taj zločin.

Taranjac je optužen kao predsjednik Kriznog štaba Ljubija i čelnik civilne vlasti, Glušac u svojstvu zamjenika komandanta Šestog ljubijskog bataljona 43. brigade Vojske Republike Srpske (VRS), Babić kao operativac, a Došenović kao pomoćnik komandanta za bezbjednost, a ostali kao pripadnici “Miskoglavske čete” te vojne i civilne policije.

Sretko Janjoš, također bivši rezervni policajac u Ljubiji, naveo je kako je u nekoliko navrata prevozio kombijem Bošnjake iz zaseoka Praštala u Dom u Miskoj Glavi, te da je s njim bio Rade Zekanović. Pojasnio je da su te osobe smještene u bife u Miskoj Glavi.

Svjedok je negirao da je Slobodan Taranjac u njegovom, te prisustvu njegovog brata Voje i Čede Kneževića, davao bilo kakve upute koje se odnose na Bošnjake u Miskoj Glavi.

Suđenje će se nastaviti 5. marta.

 

Lamija Grebo