Naseru Kelmendiju šest godina zatvora

1. Februara 2018.16:03
Naser Kelmendi osuđen je u Osnovnom sudu u Prištini na šest godina zatvora zbog stavljanja droge u promet.

Istom presudom je oslobođen krivnje za ubistvo Ramiza Delalića Ćele, organizovani kriminal i ostala djela koja su mu optužnicom Specijalnog tužilaštva Kosova stavljena na teret.

Proglašen je krivim po tački optužnice koja ga je teretila da je stavio u promet oko 25 kilograma heroina.

Kelmendiju će u kaznu biti uračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru od 2013. do 2017., kada mu je ukinuta ova mjera.

Pored ubistva Delalića, optužnica u više tačaka je Kelmendiju na teret stavila da je rukovodio grupom koja je proizvodila, dopremala, rasturala i posjedovala drogu, ali kosovski sud nije našao da su ova djela dokazana.

Optužnica je podignuta 2014., a suđenje Kelmendiju je počelo sredinom januara naredne godine, te je u startu postupka izjavio kako mu je “proces montiran u BiH”.

Za Kelmendijem je Sud BiH raspisao potjernicu nakon što nije pronađen u državi u septembru 2012. godine, kada su policijske agencije započele s realizacijom akcije kodnog naziva “Lutka”, usmjerene na borbu protiv organizovanog kriminala i rješavanje teških djela, poput ubistava.

Po toj potjernici je uhapšen u Prištini u maju 2013., ali s obzirom na to da Kosovo i BiH nemaju ugovor o izručenju, Kelmendiju se sudi u Prištini.

Tokom postupka u Osnovnom sudu u Prištini, saslušan je i određeni broj svjedoka iz BiH, među kojima i delegat Doma naroda Državnog parlamenta Fahrudin Radončić, koji je iskaz u ovom postupku dao na nekoliko ročišta.

Protiv Radončića se u Sudu BiH vodi postupak za ometanje rada pravosuđa, po optužnici da je naredio izvršenje pritiska na Azru Sarić da lažno svjedoči u postupku protiv Kelmendija na Kosovu, dok su izvršioci bili Bilsena Šahman i Bakir Dautbašić.

Na presudu Kelmendiju postoji mogućnost žalbe.