Članak

Advokati osuđenih specijalaca zatražili oslobađajuću presudu

18. Januara 2018.12:38
Odbrane bivših pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) zatražili su od Vrhovnog suda tog entiteta da ukine presudu kojom su nepravosnažno osuđeni na ukupno 42 godine zatvora za pljačku 617.000 konvertibilnih maraka (KM) na autoputu Banjaluka – Gradiška.

Jasminka Jovišević je ispred advokatskog tima Odbrana zatražila od Vrhovnog suda RS-a da oslobodi sve optužene ili da postupak vrati na ponovno suđenje.

Joviševićeva je skrenula pažnju da je žalbu uložila zbog bitnih povreda krivičnog postupka i pogrešnog utvrđenog činjeničnog stanja.

“Iz obrazloženja prvostepene presude ne može se shvatiti čiji je novac ukraden, niti su priloženi dokazi kome uopšte ukradeni novac pripada”, izjavila je Jovišević.

Dodala je kako je sporno i pitanje nadležnosti suda i tužilaštva koje je vodilo istragu protiv optuženih, objasnivši da je krajnje odredište ukradenog novca bila Hrvatska, odnosno druga država, pa bi samim tim nadležnost trebala biti na Tužilaštvu BiH.

Za pljačku 617.000 KM na autoputu Banjaluka – Gradiška bivši specijalci Vladan Malić, Goran Paraš i Aleksandar Popović osuđeni su u maju 2017. na po 11 godina zatvora, a Oleg Banda osuđen je na devet godina.

Okružni sud u Banjaluci je prvostepenom presudom utvrdio da oni nisu bili članovi zločinačkog udruženja, kako je to tvrdilo Republičko javno tužilaštvo, odnosno da nisu počinili organizovani kriminal.

Vrhovni sud ima rok od maksimalno mjesec dana da donese pravosnažnu presudu ili da poništi raniju presudu i predmet vrati na novo suđenje.

Goran Obradović