Članak

Optužnica protiv četiri osobe zbog pomaganja u genocidu

28. Decembra 2017.11:44
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv četiri bivša pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) zbog pomaganja u počinjenju genocida u julu 1995. godine.

Mile Kosorić, Borislav Stojišić, Momčilo Tešić i Rajko Drakulić terete se za prisilno odvajanje i ubistvo najmanje 21 muškarca bošnjačke nacionalnosti, kao i prisilno zaustavljanje i pljačkanje konvoja koji su prevozili civile nakon pada Srebrenice, te silovanja žena i djevojaka prisilno izdvojenih iz konvoja.

“Optuženi se terete da su pružili pomoć počiniteljima udruženog zločinačkog poduhvata u julu 1995. godine. Kosorić kao zapovjednik Vlaseničke brigade VRS-a, a ostali optuženi kao zapovjednici i pripadnici Vojne policije Vlaseničke brigade VRS-a”, navodi se u optužnici.

Iz Državnog tužilaštva je saopćeno da su optuženi znali da će u mjestu Luke proći autobusi i vozila konvoja kojim su nakon pada Srebrenice civili, žene i djeca transportovani prema Kladnju, te da su tu izvršili pretres, oduzimanje novca, zlata i drugih vrijednosti, a potom nasilno odvajanje muškaraca i djevojaka bošnjačke nacionalnosti.

U optužnici stoji da su odvojene žene silovane i seksualno zlostavljane, a muškarci, njih više od 20, odvedeni i prisilno zarobljeni u obližnjoj školi, gdje su im vezane ruke, te su opljačkani i držani u nečovječnim uvjetima.

Odatle su, kako se navodi, muškarce 13. na 14. juli 1995. godine odveli i strijeljali u mjestu Mršići, a samo je jedan preživio strijeljanje.

Optužnica je na potvrđivanje poslata Sudu BiH.

    Admir Muslimović