Članak

Optuženi tražio novac za dodjelu ugovora

12. Decembra 2017.13:22
U nastavku suđenja za organizirani kriminal i zloupotrebe u “Unsko-sanskim šumama”, svjedok Optužbe je ispričao da mu je optuženi Đevad Muslimović tražio 10.000 eura kako bi dobio ugovor za sirovine za preradu drveta.

Svjedok Almir Čirić, direktor firme “Točev”, koja se bavi sječom i preradom drveta, rekao je pred Kantonalnim sudom u Bihaću da se sastao s bivšim direktorom “Unsko-sanskih šuma” Muslimovićem kako bi vidio zašto njegova firma ne može dobiti sirovine za preradu drveta.

Prema Čiriću, Muslimović je od njega tražio 10.000 eura i kazao da ako ne plati, neće dobiti ni za ogrjev.

“Rekao sam mu da mu neći dati pare, i tada sam o svemu obavijestio tadašnjeg premijera, Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) i Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA)… Od kada su počele posebne istražne radnje, slijedio sam instrukcije Tužilaštva i SIPA-e. Bio sam ozvučen prilikom predaje označenih novčanica”, izjavio je svjedok.

Sudsko vijeće nije dozvolilo prikazivanje videosnimka simuliranog otkupa u kojem je Čirić optuženom Enesu Kariću dao označene novčanice, jer se Odbrana usprotivila, kazavši da su imali malo vremena da se pripreme za unakrsno ispitivanje.

Kantonalno tužilaštvo u Bihaću optužilo je Đevada Muslimovića, Fadila Šehića, Sabahudina Solakovića, Rasima Mehmedovića, Fahira Sirću i Enesa Karića da su od 2006. do sredine 2014. godine, kao organizirana grupa, od više firmi koje se bave sječom drveta primali novac, darove i druge oblike koristi, čime su sebi pribavili korist od 540.100 konvertibilnih maraka (KM) i zahtijevali dodatnih 76.500 KM.

S obzirom da je došlo do promjene u sastavu Sudskog vijeća, suđenje je formalno počelo iznova, ali su se strane saglasile da se prihvate ranije uvedeni dokazi.

Suđenje će biti nastavljeno 26. decembra.

Dženita Duraković