Članak

Kurir: Potpisi svjedokinje na više od 300 dostavnica

12. Decembra 2017.14:30
Svjedokinja Kantonalnog tužilaštva je na suđenju za nezakonitu uknjižbu nekretnina kazala da je potpisala više od 300 dostavnica koje su prezentovane u sudnici.

Vildana Ligata, bivša uposlenica u advokatskoj kancelariji optuženog Ismeta Hamzića, rekla je da se potpisivala različitim imenima u rubrikama “potpis primaoca”, nakon što je Tužilaštvo prikazalo dostavnice koje se odnose na pozive strankama za dostavu tužbe na odgovor, pozive za pretpretresna ročišta i glavne rasprave u sarajevskom Općinskom sudu, pozive na uviđaje na licu mjesta te presude zbog propuštanja.

Svjedokinja je navela da kao primalac nije potpisala samo jednu od dostavnica koje su prezentovane u sudnici, a dodala je da je nekada nosila da ih potpisuju članovi porodice ili domaćinstva. Za neke dodatke uz potpis se nije mogla sjetiti da li ih je ona potpisala.

Tužiteljica Sabina Sarajlija je tokom prikazivanja dostavnica konstatovala da samo na jednoj od njih nema nikako imena dostavljača, dok se na ostalima nalazi ime Zaima Spahovića. Svjedokinja je na jednom od ranijih ročišta rekla da joj je Hamzić davao dostavnice na kojima je krivotvorila potpise.

Optužnica tereti Hamzića da je od 2013. do 2016. godine organizovao grupu koja je nelegalnim radnjama izdejstvovala 46 nezakonitih presuda u sarajevskom Općinskom sudu u Sarajevu. Ista optužnica tereti uposlenicu Kantonalnog suda Mirsadu Alić, sutkinju Općinskog suda Milenu Rajić, uposlenike istog Suda Tanju Jović, Zaima Spahovića i Muamera Pitu, te Peru Vukovića i Saminu Skopak.

Hamzić je, prema navodima Tužilaštva, preko službenica Suda, kojima je za tu uslugu davao novac, osigurao da se predmeti dodijele u rad sutkinji Rajić, koja je kršenjem zakona donosila presude u korist njegovih stranaka, te se tereti da je pokretao parnične postupke, krivotvorio dostavnice, nakon čega su kuriri fiktivnu dostavu prikazivali urednom u sudskim spisima.

Prije prezentovanja dostavnica, Vijeće je ponovo odbacilo zahtjev Ifeta Ferageta koji brani optuženog Pitu za izuzećem predsjedavajuće Sanele Rondić. Branilac Feraget je rekao da je uskraćen uvid u sve dokaze kojima Tužilaštvo raspolaže i temeljno zakonsko pravo prema kojem tužilac mora reći gdje se koji dokaz nalazi.

“Uskraćeno je elementarno pravo koje se tiče prigovora relevantnosti i autentičnosti svakog dokaza. Ne možemo da vidimo da li je na osnovu tih dokaza optužnica potvrđena”, dodao je branilac.

Tužiteljica Sarajlija je kazala da branilac na ovaj način odugovlači postupak jer se nikad nije obratio s uvidom u dokaze, a da mu nije odgovoreno iz Tužilaštva.

Sutkinja Rondić je potom rekla da Tužilaštvo ne uvodi dokaze, već se prezentuju svjedokinji kako bi rekla da li je na njima njen potpis.

Nastavak suđenja je 26. decembra.

 

Haris Rovčanin