Članak

Uhapšen ratni zapovjednik Hamdija Abdić zvani Tigar

11. Decembra 2017.13:08
Ratni zapovjednik 502. brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) Hamdija Abdić Tigar uhapšen je jutros u Bihaću.

This post is also available in: English

Akciju hapšenja po nalogu Tužilaštva Unsko-sanskog kantona (USK) provodi Federalna uprava policije (FUP), prema nezvaničnim informacijama Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Akcija hapšenja izvedena je, prema još nepotvrđenim informacijama, zbog sumnje da je Abdić odgovoran za ubistvo Vlade Šantića, generala Hrvatskog vijeća obrane (HVO), koje se dogodilo 8. marta 1995. godine, kada je Šantić izveden iz hotela “Sedra” i od tada se vodi kao nestala osoba.

Iz bihaćkog tužilaštva su potvrdili da je uhapšeno pet osoba zbog sumnje da su počinile krivično djelo ubistvo iz krivičnog zakona bivše Jugoslavije.

“Pripadnici Federalne uprave policije Sarajevo su lišili slobode pet lica zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo ubistva na štetu generala Hrvatskog vijeća obrane Vlade Šantića koje se desilo u noći 8. na 9. mart 1995. godine u Bihaću. Lica lišena slobode bit će predana Kantonalnom tužilaštvu u Bihaću, koje će u skladu sa zakonom preduzeti daljnje mjere”, kazala je glasnogovornica Tužilaštva Senka Delić.

Više informacija u Tužilaštvu nisu mogli dati jer, kako su rekli, radi se o kompleksnom predmetu.

Kazali su još da pretresa na više lokacija u Bihaću i Cazinu nije bilo, kako su to tokom dana objavili neki mediji.

Admir Muslimović


This post is also available in: English