Članak

Akeljić i ostali: Korektan odnos prema zatvorenicima

11. Decembra 2017.13:43
Bivši vojni policajac, kojeg je sukob Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) zatekao u Kruščici kod Viteza, na suđenju trojici bivših pripadnika ABiH je rekao da na zatvorenicima u “Crnoj kući” nije primijetio povrede.

Senaid Haskić je ispričao da je u noći s 15. na 16. april 1992. počeo napad te su se vojni policajci, zajedno sa optuženim Šabanom Haskićem, uputili prema liniji u mjestu Đelilovići, i tu ostali tri dana. Optuženog Haskića svjedok poznaje, kako je kazao, jer su odrasli skupa, istaknuvši da je imao “pušku ‘ciganku’”, a da niko nije imao palicu.

Nakon tri dana, rekao je svjedok, vratili su se i boravili u školi u Kruščici, da bi mjesec dana kasnije prešli u “Crnu kuću”, u koju su dovedeni zarobljenici. Posvjedočio je da je ranjen 13. jula 1993., a zatvorenici u “Crnu kuću” su dovedeni deset do 15 dana ranije.

“Neke od njih sam poznavao. Vidio sam Gorana Strukara, ali nisam vidio da je imao povrede. Zarobljenici su nekad vođeni na rad. Kada sam boravio u ‘Crnoj kući’, viđao sam ih. Nisam primijetio da su imali povrede”, kazao je Haskić.

Potvrdio je da je optuženi Haskić ranjen u septembru 1993. i ležao je u sanitetu u Kruščici. Svjedok smatra da je njegov odnos prema zatvorenicima bio korektan.

Šaban Haskić je optužen s Minetom Akeljićem, Senadom Bilalom, Hazimom Patkovićem i Šemsudinom Đelilovićem da su u periodu od jula do novembra 1993. učestvovali u zločinima nad civilima i ratnim zarobljenicima hrvatske nacionalnosti.

Kako se navodi u optužnici, Akeljić, kao komandir Vojne policije Prvog bataljona 325. brdske brigade ABiH, te Haskić, Bilal, Patković i Đelilović, kao pripadnici ove jedinice, psihički i fizički su zlostavljali zatvorenike u objektu “Crna kuća” u Kruščici. Haskić i Bilal su optuženi i da su fizički i seksualno zlostavljali dvojicu zatvorenika.

Svjedok Alija Horo je rekao da je sa četom, deminerima i tri civila hrvatske nacionalnosti učestvovao u napadu na Zabrđe kod Viteza. Kako tvrdi, tada nije bilo vojnih policajaca i nije mu poznato ko je doveo civile, pojasnivši da je deminer Salko najviše s njima bio u kontaktu.

“Poredali smo se u strijelce, a ja sam naišao na minu i odveden sam nazad. Za to vrijeme hrvatski civili su bili iza mene. Imali su civilnu uniformu… Oni su bili zarobljenici. Boravili su u ‘Crnoj kući’. Uloga zatvorenika je vjerovatno bila da kažu gdje su mine”, izjavio je Horo.

Suđenje se nastavlja 18. decembra.

Emina Dizdarević Tahmiščija