Članak

Salihović: Istraga je rezultat izmišljenog državnog udara

8. Decembra 2017.16:48
Goran Salihović, smijenjeni glavni tužilac Tužilaštva BiH, smatra da krivična istraga protiv njega "predstavlja godinu dana ničega", a cijeli slučaj je "farsa i montirani proces".

Salihović, koji je jučer nastavio sa davanjem iskaza u svom stanu u Tuzli, zbog sumnje da je počinio zloupotrebu službenog položaja u Tužilaštvu BiH, tvrdi da je sve rezultat izmišljenog “državnog udara”.

„Istragu koju vodi tužilaštvo nazvao bih „godinu dana ničega“. Sve je krenulo montiranim procesom, a javnosti je servirano da sam pokušao nekakav državni udar, hapšenjem ministra Dragana Mektića, bivše predsjednice Suda BiH, Meddžide Kreso, šefa Obavještajno-sigurnosne agencije, Osmana Mehmedagića, te direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Perice Stanića“, kazao je Salihović.

Prema njegovim rječima, odluka Ustavnog suda BiH, u kojoj je utvrđeno da je nastupila zastara u momentu izricanja disciplinske mjere koju je donijela komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV-a), pokazuje da je sve bila farsa.

Salihović smatra da je odlukom Ustavnog suda BiH “zabrinut čitav niz ljudi”, a koji su “odgovorni za njegovu smjenu” sa pozicije glavnog tužioca Tužilaštva BiH.

„Ustavni sud BiH utvrdio je da je došlo do povrede postupka na fer suđenje i razumnog roka. Iskaz koji sam dao tužiteljici se tiče svega što je bilo u disciplinskom postupku. Kada je riječ o finansijskim izvještajima, svaka revizija je bila pozitivna i bez rezerve“, kazao je Salihović za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Najavio je i tužbe protiv medija, koji su kako kaže, dobrim dijelom odgovorni za postupak koji je Ured disciplinskog tužioca VSTV-a vodio protiv njega.

„Nebuloze o trošenju novca od ekshumacija su laž i tužit ću za klevetu medije koji su prenijeli tu priču u javnost. U BiH mnogi ne žele pravnu državu, a što se ispitivanja tiče, ono će biti nastavljeno. Ja na tome insistiram, jer moja odbrana želi dokazati da je sve farsa“, rekao je Salihović.

Suspendovani glavni tužilac Državnog tužilaštva Goran Salihović podnio je novu apelaciju Ustavnom sudu BiH u kojoj se žali na povrede postupka koji je okončan protiv njega, a u kojem je pravosnažno skinut s pozicije glavnog tužioca.

„Ta moja nova apelacija i jeste najveća briga onih koji su sve montirali. Također, čudi me i stav Tužilaštva BiH koje se ne oglašava jer se ne poštuju odluke Ustavnog suda. U ranijim slučajevima za to bi pokretali i istrage“, dodaje Salihović.

Drugostepena disciplinska komisija VSTV-a krajem oktobra potvrdila je odluku o smjeni Salihovića s pozicije glavnog tužioca, ali je naložila njegov povratak na poziciju tužioca Tužilaštva BiH.

Komisija je utvrdila disciplinsku odgovornost Salihovića u vezi s kršenjem službene dužnosti, a što uključuje namjerno davanje lažne ili nedovoljne informacije o prijavama za radno mjesto, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti VSTV-a, čime je doveo u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet Tužilaštva BiH.

Salihović je suspendovan u septembru prošle godine, kada je, dok je bio glavni tužilac, protiv njega pokrenut disciplinski postupak. Uporedo je protiv njega pokrenuta i krivična istraga u Tužilaštvu BiH.

Admir Muslimović