Članak

Inspekcija po naredbi optuženog oduzela samo pola robe

5. Decembra 2017.13:08
Na suđenju za zloupotrebu položaja u Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove u Tuzli, svjedok je rekao da su zaposlenici inspekcije prilikom oduzimanja željeza upisali duplo manju količinu, kako bi vlasnik firme “Tri točka” platio manju kaznu.

Alen Ćorić je kazao da je radio “na crno” u firmi “Tri točka” iz Živinica, a nalazio se u krugu firme kada je započet inspekcijski nadzor. Rekao je da je tada napustio krug firme, a kasnije ga je vlasnik Sead Osmanović zadužio da, zajedno sa inspektorima, prisustvuje vaganju oduzete robe u firmi “Alfa 90” u mjestu Maline.

“Mislim da je tada Šefik Hodžić bio jer je snimao kamerom. Bio je još jedan inspektor iz Gračanice. Tokom dana je došlo oko 20 kamiona i mi smo vodili evidenciju. Ukupno tri kamiona su prevozila našu robu. Poslije smo dva inspektora i ja sjedili u autu, i oni su kazali da se neće sve prikazati i da nikome ne govorim. Upisali smo oko 17 tona, a bilo je oko 40 tona. Valjda je tako dogovoreno, da gazda dobije manju kaznu”, ispričao je Ćorić.

Tužilac Nihad Halilčević je svjedoku predočio i njegov iskaz iz istrage u kojem je rekao da je Besim Duraković “javio da se oduzme upola manje”.

“To sam lično čuo dok smo se vozili”, ispričao je Ćorić.

Durakoviću i Hodžiću sudi se sa Ahmetom Bajrićem i Osmanom Džafićem pred Općinskim sudom Tuzla za zloupotrebu položaja. Duraković je optužen kao bivši direktor Kantonalne uprave, Hodžić kao referent u Upravi, Džafić kao inspektor, a Bajrić kao vlasnik automehaničarske radnje.

Na teret Durakoviću se stavljaju, između ostalog, i nezakonitosti u firmi “Tri točka” koje se odnose na prodaju starog željeza i lima, gdje je pribavljena imovinska korist od 6.000 maraka. Durakoviću i Hodžiću se stavlja na teret da su, nakon što su saznali da se provodi istraga, organizovali zamjenu dijelova na vozilima inspekcije kako bi prikrili vrijeme proizvodnje i otežali dokazivanje krivičnog djela.

Na ovom ročištu je saslušan i Irfan Hasić iz firme “Akva-invest”, koja je imala potpisan ugovor s Kantonalnom inspekcijom za obavljanje potrebnih poslova.

Kamioni firme koja je u vlasništvu Hasićeve supruge, kako je kazao svjedok, prevozili su oduzeto željezo do vage. On je istakao da ga je, kada je inspekcija završila posao, nazvao Sead Osmanović i pitao da li želi da kupi robu koja je ostala i koja nije oduzeta.

“To sam platio 6.000 maraka i tu je moglo biti između 12 i 13 tona. Sead je imao još dva ili tri placa, i ta roba se nalazila na tim placevima. Možda bi mu i tu robu oduzeli da su znali. Ta roba koju sam kupio dan poslije ovog događaja nema nikakve veze sa inspekcijskim nadzorom. Od radnika sam saznao da je Besim predložio Seji da mi proda ovu robu”, ispričao je Hasić.

Suđenje će biti nastavljeno 28. decembra.

Samir Karić