Članak

Uhapšeno 13 osoba osumnjičenih za zločin protiv čovječnosti

4. Decembra 2017.14:06
Po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine uhapšeno je 13 osoba zbog sumnje da su počinili zločin protiv čovječnosti na području Konjica.

Pred Sudom Bosne i Hercegovine niko od pripadnika Armije BiH (ABiH), Teritorijalne odbrane (TO) ili policijskih organa bošnjačke nacionalnosti nije presuđen za zločin protiv čovječnosti, niti postoji optuženje za ovo krivično djelo trenutno pred tom institucijom.

Prema informacijama iz Tužilaštva BiH, uhapšeni su Šefik Nikšić, Adnan Alikadić, Mitko Pirkić, Safaudin Ćosić, Muhamed Cakić, Ismet Hebibović zvani “Broćeta“, Redžo Balić, Hamed Lukomirak, Almir Padalović, Sead  Jusufbegović, Senadin Ćibo, Agan i Esad Ramić.

Za ove bivše pripadnike ABiH, TO i Ministarstva unutrašnjih poslova u Konjicu, Tužilaštvo sumnja da su u proljeće i ljeto 1992. učestvovali u uklanjanju i prisilnom preseljenju gotovo cjelokupne populacije srpskog stanovništva sa područja Bradine, Konjica i okolnih mjesta.

Prema saopćenju Tužilaštva BiH, postoji osnovana sumnja da su učestvovali u ubistvima, mučenjima, zlostavljanju i silovanju žrtava srpske nacionalnosti.

Kazneno djelo zločin protiv čovječnosti je moguće procesuirati po Krivičnom zakonu BiH, koji je usvojen 2003. godine. Na entitetskom nivou ne primjenjuju se odredbe ovog zakona, pa samim time ni krivično djelo zločin protiv čovječnosti. Po Krivičnom zakonu BiH zaprijećena kazna za zločin protiv čovječnosti je i do 40 godina zatvora.

Lamija Grebo