Članak

Zatvorenici iz “Koštane bolnice” još čekaju na pravdu

24. Novembra 2017.16:09
“Koštana bolnica”, nekada čuvena po liječenju koštanih oboljenja, pretvorena je u zloglasni logor i, umjesto lječilište, postala je od maja do oktobra 1993. godine mučilište za građane bošnjačke nacionalnosti iz Stoca i okolnih sela.

Amer Đulić, predsjednik Udruženja logoraša općine Stolac, ispričao je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da je kao 17-godišnjak proveo tri najteža dana u logoru “Koštana bolnica”, rekavši da je prvi put u životu vidio mučenja, udaranja i ubijanja.

Kako je kazao, 2. augusta 1993. godine doveden je u logor, gdje su ga, opisao je, pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) maltretirali. Prema njegovim riječima, tortura je bila neprekidna te su se samo smjenjivali ljudi koji su udarali, i kako je dodao, njegova dva rođaka ubijena su u logoru.

“Ko god je prošao kroz bolnicu, osjetio je posljedice. Niko nije prošao da nije bar šamar dobio. Cilj ovih dana je samo razotkrivanje istine. ‘Koštana bolnica’ je veliko zlo koje se desilo. Borit ću se da pričam istinu, da se borim za nju. To je moj cilj i smisao života. Želim tako da živim”, rekao je on.

Haški tribunal će u srijedu, 29. novembra, izreći pravosnažnu presudu u predmetu protiv Jadranka Prlića, Brune Stojića, Slobodana Praljka, Milovoja Petkovića, Valentina Ćorića i Berislava Pušića. U maju 2013. godine, Haški tribunal ih je oglasio krivim za zločine protiv čovječnosti i osudio na ukupno 111 godina zatvora za zločine u općini Stolac, kao i Mostaru, Čapljini, Ljubuškom, Prozoru, Varešu, Gornjem Vakufu i Jablanici.

U optužnici se navodi da je 10. maja 1993. godine HVO pretvorio “Koštanu bolnicu” u zgradu Vojne policije, a bolesnike, koji su patili od bolesti kostiju, premjestio je u kasarnu u Grabovini, u općini Čapljina.

“HVO je potom zgradu ‘Koštane bolnice’ koristio kada je na kraće vrijeme htio pritvoriti muškarce Bošnjake”, navodi se u optužnici.

Više o stradanju Bošnjaka u “Koštanoj bolnici” pogledajte u prilogu BIRN-a BiH.