Članak

Svjedoci priznali krivična djela, a za njih nisu osuđeni

17. Novembra 2017.16:43
Svi pravilnici koji tretiraju dodjelu poticaja doneseni su u skladu sa zakonom i uz saglasnost i mišljenje svih potrebnih tijela, smatraju Odbrane Jerka Ivankovića Lijanovića i Stipe Šakića, optuženih za zloupotrebu položaja.

Pred Kantonalnim sudom u Tuzli, Mirna Delalić, koja zastupa Lijanovića, rekla je da postoje nezakonitosti u odlukama Suda u prethodnom postupku. Kako je pojasnila, radi se o netačnim navodima u prijedlozima za određivanje pritvora, s obzirom da su svjedoci na glavnom pretresu dali drugačije iskaze.

“Recimo, svjedok Ivica Mladina je kazao da se nije osjećao ugroženim i nikad nije rekao da mu prijeti Jerko. Tužilaštvo je to drugačije interpretiralo”, kazala je Delalić.

Jerko Ivanković Lijanović je optužen, zajedno s njegovim nekadašnjim savjetnikom Stipom Šakićem, za zloupotrebu položaja i ovlaštenja u vezi s nezakonitostima prilikom dodjele poticaja poljoprivrednicima na području Tuzle i Federacije BiH u periodu od 2011. do kraja 2014. godine.

U ovom predmetu su bili optuženi i Mersed Šerifović, nekadašnji zastupnik u Skupštini Tuzlanskog kantona, i Suad Čamdžić, bivši savjetnik, ali su oni nakon potpisivanja sporazuma o priznanju krivice osuđeni na po dvije i po godine zatvora.

Delalićeva je elaborirala i Zakon o novčanim podrškama, koji je stupio na snagu 2010. godine, a po kojem je Lijanović, kako je istakla, postupao u cijelosti.

“Svi akti su prolazili proceduru pred Uredom za zakonodavstvo i Federalno ministarstvo finansija je to odborilo, a i pravilnici i programi su usvojeni od strane Vlade”, rekla je ona te negirala tvrdnje Tužilaštva da su pravilnici doneseni suprotno zakonu.

Prema Delalić, pravilnici su apsolutno u skladu sa zakonom, prošli su svu neophodnu proceduru, a to su i svjedoci potvrdili, a to proizlazi i iz materijalnih dokaza Odbrane. “Poštovani su svi propisi i sva tijela koja su bila potrebna dala su mišljenja”, dodala je.

Advokatica je posebno elaborirala zbog čega su sporna svjedočenja Šerifovića, Ajanovića i Čamdžića, koji su već osuđeni u ovom predmetu, i koji su svjedočili tokom suđenja.

“Njima su oproštena neka djela. Jer, oni su priznali počinjenje drugih djela, a za njih nisu osuđeni. Edinu Ajanoviću nije oduzeta protivpravno stečena imovinska korist. Da li je to prljavim novcem Ajanović otplatio zatvorsku kaznu?”, zapitala se advokatica Delalić, istaknuvši da nisu audiovizuelnim sredstvima snimani iskazi ključnih svjedoka, a da su u ovakvom delikatnom predmetu morali biti.

Također, ona je tokom iznošenja završne riječi kazala da ne postoji nikakvo udruženje koje je činilo krivična djela, a o kojem optužnica govori.

Iznošenje završnih riječi bi trebalo biti okončano 30. novembra ove godine.

Samir Karić