Članak

Stojanović: Mladić mi je rekao da branim srpsku vojsku

16. Novembra 2017.14:13
Na početku suđenja bivši komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratko Mladić rekao je svojim advokatima da njega ne pokušavaju braniti, već da brane “srpsku vojsku i narod”, kaže član tima Odbrane Miodrag Stojanović.

This post is also available in: English

Stojanović je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kazao da mu je Mladić nakon izručenja u Haag rekao da ga je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) “davno osudio”.

“Rekao nam je da je on davno osuđen i da je naš zadatak da branimo srpsku vojsku i narod”, prisjetio se Stojanović.

Mladić je uhapšen 2011. godine, nakon 16 godina provedenih u bjekstvu. Suđenje mu je počelo godinu dana kasnije, a presuda za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja rata zakazana je za 22. novembar.

Stojanović kaže da je Mladića upoznao u oktobru 2011., nekoliko mjeseci nakon njegovog hapšenja.

“Interesantna je priča kako sam ja došao u taj predmet. Zvao me jedan kolega da dođem u Banju Koviljaču (Srbija) jer neki ljudi hoće da me vide. Ja sam mislio da su neki lopovi što ne smiju preko Drine preći, ratni zločin ili kriminal neki. To mi je stalno u opisu posla… Ja ulazim u Srbiju u tu kafanu, vidim u ćošku tog kolegu i prepoznajem Miloša Šaljića i Darka Mladića… Odmah sam znao o čemu je riječ”, prisjetio se Stojanović.

Nakon što se dogovorio o ulasku u tim Odbrane s Mladićevim sinom Darkom i prijateljem Šaljićem, Stojanović kaže da je nastupio problem jer ga bivši komandant Vojske Republike Srpske nije želio za advokata.

Stojanoviću je preneseno da je Vojislav Šešelj Mladiću preporučio da uzme drugog advokata jer smatra da “sam ja čovjek koji brani kriminalce, sklapa sporazume s Haškim tužilaštvom i da sam bio njegov student i još loš da sam bio”.

“Ja sam tražio sastanak s Mladićem. Rekao sam mu da ništa što je rekao Šešelj nije istina. Prvo ja jesam branio u Haagu, ali nisam sklopio sporazum. Drugo da branim lopove – to je istina, to mi je posao. A treće, Šešelj je stariji od mene dvije godine. On je bio u Sarajevu, a ja sam bio najbolji student u Beogradu svoje generacije. Mladić je rekao: ‘A što laže Šešelj…’”, prisjetio se Stojanović.

Mladić je zatim Stojanoviću rekao da ga Šešelj nagovara da ne uzima bilo kakvog advokata.

“Šešelj mu je govorio: ‘Generale, ti ćeš svakako biti osuđen, barem ih zezaj ovako kao ja’. Šešeljeva filozofija je imala rezon, ali kod njega. Mladić to ne bi mogao iznijeti. I tako ja nakon desetak dana dobijem rješenje o imenovanju”, naveo je Stojanović.

Šešelj je nepravosnažno oslobođen u martu 2016. godine u Haškom tribunalu za ratni zločin počinjen u BiH, Srbiji i Hrvatskoj. U toku je žalbeni postupak.

Presuda za pravdu i istinu

Upitan šta očekuje od presude Mladiću, Stojanović odgovara – “pravdu i istinu”.

“Mislim na istinu o spornim događajima iz rata. Istinu o tome da li je to genocid ili nije u opštinama 1992. godine, istina o ulozi Mladića u događajima iz Srebrenice. Kakva će biti pozicija suda na argumentaciju da Mladić od 14. do 17. jula 1995. nije bio uopće na prostoru BiH, kada su se dešavali teški i stravični zločini“, kaže Stojanović.

On dodaje da očekuje i pravednu odluku u vezi s dokazima da, prema njemu, Mladić nije imao nikakva saznanja o prisilnom transportu, deportaciji, zločinima protiv čovječnosti i ubistvima koji su se dešavali na prostorima BiH.

“Mi ne možemo osporiti zločine, ali tražimo i očekujemo istinu – to je ključno”, rekao je Stojanović.

Na pitanje da li je zabrinut zbog pronalaska masovne grobnice Tomašica u Prijedoru tokom suđenja Mladiću i smatra li da će to uticati na to da se donese presuda za genocid 1992. godine u Prijedoru, Stojanović ističe da nije siguran da “jedna masovna grobnica može išta promijeniti”.

“Ja ne mislim da će se time što se pronašla jedna grobnica na prostoru prijedorske općine bilo šta promijeniti jer nije se promijenio broj žrtava koji je ranije pomenut… Promijenilo se samo to što su pronađena ta tijela i to ne sva, mi smo dobili podatak za 140 tijela. Da li je sad to nova činjenica na osnovu koje bi rekli ‘bio je genocid u Prijedoru’ – po meni to ne bi bila ta činjenica”, izjavio je Stojanović.

Zdravstveno stanje Ratka Mladića, kako kaže Stojanović, jako je zabrinjavajuće.

“Još nismo dobili zvanične termine za posjetu srpskih ljekara, a na tome insistiramo”, rekao je Stojanović.

Upitan u vezi s tim kako lično doživljava Mladića, Stojanović kaže da je on čovjek nevjerovatne energije.

“Citirat ću generala Manojla Milovanovića koji je u sudnici Haškog tribunala opisao Mladića. On je rekao ‘to je orluština s golubijim srcem’ i ja ne bih ništa dodao”, zaključio je Stojanović.

Denis Džidić


This post is also available in: English