Članak

Uhapšene četiri osobe osumnjičene za zločine u Mrkonjić Gradu

15. Novembra 2017.11:05
Po nalogu Tužilaštva BiH, pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su na području Mrkonjić Grada uhapsili četiri osobe osumnjičene za ratni zločin, a prilikom hapšenja pretreseno je i pet objekata na više lokacija.

Uhapšeni su Branko Čigoja, Željko Todić, Saša Boškić i Milorad Glamočak, a osumnjičeni su da su, kao nekadašnji pripadnici Izviđačkog voda Vojske Republike Srpske (VRS) iz Mrkonjić Grada, ubili 28 osoba bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.

Državno tužilaštvo ih sumnjiči da su 15. septembra 1995., zajedno s drugim pripadnicima Izviđačkog voda, došli do objekta u mjestu Oborci kod Donjeg Vakufa, gdje su se nalazili zatočeni civili bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz Mrkonjić Grada, koji su odvođeni na prinudne radove na prve linije ratišta. U grupama su izvodili zarobljenike iz zgrade, nakon čega su pucanjem iz vatrenog oružja ubili 28 osoba.

Osumnjičeni Glamočak pod istragom je po komandnoj odgovornosti. Nakon hapšenja, osumnjičeni će biti predati postupajućem tužitelju, koji će ih ispitati te donijeti odluku o daljnjim aktivnostima u predmetu.

    Admir Muslimović