Članak

Odgođeno iznošenje završnih riječi na suđenju Lijanoviću i Šakiću

9. Novembra 2017.11:25
Iznošenje završnih riječi pred Kantonalnim sudom u Tuzli na suđenju Jerku Ivankoviću Lijanoviću i Stipi Šakiću, koji se terete za zloupotrebu položaja, odgođeno je za narednu sedmicu.

Predsjedavajuća sutkinja Vildana Helić kazala je da je prije iznošenja završnih riječi trebao biti saslušan svjedok Sulejman Selimović, ali se nije pojavio na ročištu, jer se trenutno nalazi u Austriji.

Tužilac Dalibor Bingas se na ovom ročištu izjašnjavao o prigovorima Odbrane koji se odnose na presudu Mersedu Šerifoviću, ali i prigovore oko izmjene optužnice. On je pročitao rješenje Vrhovnog suda Federacije BiH u kojem piše da se optužnica može mijenjati sve do kraja dokaznog postupka.

Mirna Delalić, advokatica Lijanovića, istakla je da je “međunarodna praksa utvrdila da je potrebno razgraničiti kada završava Tužilaštvo, a počinje Odbrana”.

“Ne može se tokom cijelog procesa optuženom nešto novo stavljati na teret”, rekla je Delalić.

Jerko Ivanković Lijanović je optužen zajedno s njegovim nekadašnjim savjetnikom Stipom Šakićem za zloupotrebu položaja i ovlaštenja u vezi s nezakonitostima prilikom dodjele poticaja poljoprivrednicima na području Tuzle i Federacije BiH u periodu od 2011. do kraja 2014. godine.

U ovom predmetu su bili optuženi i Mersed Šerifović, nekadašnji zastupnik u Skupštini Tuzlanskog kantona, i Suad Čamdžić, bivši savjetnik, ali su oni nakon potpisivanja sporazuma o priznanju krivice osuđeni na po dvije i po godine zatvora.

Na ovom ročištu u dokaze su uvršteni izvještaji o pretresima, oduzimanju predmeta, naredbe za pretrese, fotodokumentacija.

Nastavak suđenja, odnosno početak iznošenja završnih riječi, planiran je za 16. novembar.

Samir Karić