Članak

U Americi uhapšen Siniša Đurđić

3. Novembra 2017.10:46
U Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) uhapšen je Siniša Đurđić, osumnjičen da je na području Vogošće mučio i zlostavljao zarobljenike u zatočeničkim objektima.

Kako je saopćeno iz Tužilaštva BiH, Đurđić je pod istragom pravosuđa SAD-a zbog prikrivanja svoje ratne prošlosti prilikom emigriranja i useljenja u Ameriku.

Iz Državnog tužilaštva su kazali da imaju otvorenu istragu za ratne zločine protiv Đurđića, te će od američkih vlasti biti zatraženo njegovo izručenje Bosni i Hercegovini.

“Tužilaštvo provodi istragu protiv Đurđića zbog postojanja sumnje da je za vrijeme rata u BiH,  u svojstvu čuvara u logorima ‘Bunker’ kod pansiona ‘Kon Tiki’ u Vogošći  i ‘Planjina kuća’ u Svrakama, počinio mučenja i zlostavljanja zarobljenika u navedenim objektima”, stoji u saopćenju.

Prema saopćenju, putem međunarodne pravne pomoći Tužilaštvo BiH je u ovom predmetu saslušalo 18 svjedoka koji borave na području BiH a čije izjave su bile potrebne američkim kolegama.

Pred Sudom BiH trenutno se vodi postupak protiv Jovana Tintora, bivšeg predsjednika Kriznog štaba općine Vogošća, za zatočavanje, mučenje, tjeranje na prinudne radove i ubistva velikog broja žrtava bošnjačke i hrvatske nacionalnosti počinjena na više lokacija, uključujući logore.

Emina Dizdarević Tahmiščija