Članak

Uhapšeno više osoba zbog pronevjere dokumenata ZZO-a

2. Novembra 2017.15:27
Službenici Federalne uprave policije (FUP) uhapsili su deset osoba s područja Unsko-sanskog kantona zbog sumnje da se dovode u vezu s pronevjerom dokumenata osiguranika Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO), potvrdili su u bihaćkom tužilaštvu.

Akcija je izvedena po nalogu Tužilaštva Unsko-sanskog kantona, a kako se moglo čuti, pod istragom su S.O., Š.A., A.R., M.I., S.M., A.M., A.O., N.K. i S.M. te dva pravna lica.

Glasnogovornica Tužilaštva Asima Huskić-Kurjaković saopćila je da se istraga vodi zbog organizovanog kriminala, zloupotrebe položaja ili ovlasti, prevara u privrednom poslovanju, krivotvorenja službene isprave, ovjeravanja neistinitog sadržaja i pranja novca.

“Dva pravna lica protiv kojih se vodi istraga bave se proizvodnjom ortopedskih pomagala i farmaceutskih proizvoda, a koja su odgovorna za navedena djela zbog propuštanja dužnog nadzora upravljačkih tijela nad zakonitošću rada tih privrednih društava i zbog protivpravnog raspolaganja imovinskom koristi koja je pribavljena izvršenjem krivičnih djela”, navela je glasnogovornica Tužilaštva.

Radi pribavljanja dodatnih dokaza, pripadnici FUP-a su pretresali prostorije, stanove i kuće, gdje osumnjičeni imaju boravišta.

Uhapšene će ispitati kantonalni tužilac Husein Huzeirović u prostorijama detašmana FUP-a u Bihaću, nakon čega će donijeti odluku o daljnjim mjerama.

 

Haris Rovčanin